A magyar vízilabda újra a csúcson

2013.08.03. 23:29 Módosítva: 2013.08.03. 23:52
Magyarország 1973 és 2003 után 2013-ban harmadszor is megnyerte a világbajnoki aranyat. Függetlenné válása után Montenegró a 2008-as Európa-bajnokságot megnyerte, a mostani világbajnoki cím történelmi siker lett volna, azonban csapatuk a magyar vízilabda-válogatott ellen egyszer sem vezetett, így nem nyerhetett.

A tavalyi Eb-n és a londoni olimpián is egy góllal a montenegróiak voltak a jobbak, és az idei  margitszigeti Vodafone Kupán is legyőzték Benedek Tibor csapatát.

A barcelonai vb döntőjéig bár mindkét csapat egy-egy vereséggel érkezett, az övék volt valamelyest a nehezebb út, hiszen a szerbeket és a címvédő olaszokat is le kellett győzniük, mindkétszer tízet dobtak, előbb kilencet, majd nyolcat kaptak. A válogatottjuk a két Janovicsra és Ivovicsra épült, akik 42 gólig jutottak, a többiek összesen huszonhármat szereztek. Mindez előrejelezte, ha őket sikerül kikapcsolni a játékból, akkor lehet esélyünk.

Centereik mindössze öt találatig jutottak, míg nálunk Bedő és Hárai is egyaránt hatig, vagyis a centerjátékban bízhattunk, és a finálé igazolta is ezt a tételt.

Nálunk sokkal egyenletesebb volt a gólok eloszlása: Varga Dénes 12, Vámos 11, Szivós pedig 10-et ért el.

Mindkét kapusuk jobb hatékonysággal védett, mint Nagy Viktor, aki viszont a kieséses szakaszra elképesztően belelendült, meccset befolyásoló erővé érett az utolsó három meccsre, nem véletlenül érdemelte ki a torna legjobb kapusa címet. Scsepanovics a szerb meccs kulcsembere volt, a félidőben beállt, és minden negyedik lövést ártalmatlanította.

A döntő

Az első támadás Montenegróé volt. Nagy Viktor védett, Gór-Nagy kiállítása után pedig a blokk hárított. Az első gólt Varga Dénes lőtte, testvérétől kapta a labdát, ez a kapcsolat az elődöntőben is bevált. A fiatalabbik úgy szakadt el, hogy két méterre nem volt embere, kihagyhatatlan helyzet volt, elegánsan meg is oldotta. Nemcsak ezért a találatért, hanem az mezőnyben egyedi technikájáért választották meg a világbajnokság legjobb játékosának.

Hárai csavargólja éles szögből még az előző akciónál is szemet gyönyörködtetőbb volt (2-0), a bátorsága kiemelendő, Montenegró időt kért már a harmadik percben.

A rivális következő támadása egy perc ötven másodpercig tartott, volt benne emberelőny, de mivel Nagy háromszor védett, csak nem született meg az első góljuk. Mint ahogy az első negyedben sem, mert a védelmünk kitűnően működött, igaz, az előny növelésére nem volt komoly esély, mert mi is nehezen jutottunk el lövésig, Scsepanovics két gólt beszedett az elején, utána nem volt védése.

A második negyed magyar előnnyel kezdődött, Bátori Bencére jött ki a figura, de a kapus a helyén volt, vagyis a rövid saroknál. Mivel Montenegró lövésig sem jutott el létszámfölényben, újra a harmadik gólért támadtunk, a védőjét lehagyó Deckernek azonban nem jött jól kézre a labda.

Újabb magyar fór jött, Madaras előbb a kapusba lőtt, utána viszont a szélről remekül szolgálta ki Hárait, aki egy méterről kegyetlenül bevágta.

Felébredt Montenegró

Szivós kapufára bombázott, tizenhárom perc után Darko Brguljan két ember szorításában lehetetlen helyzetből és szögből lőtt, és megszerezte az első montenegrói találatot.

Kicsit elkapkodtuk az előnyös támadásunkat, de a labdaszerzés után Hárai büntetőt brusztolt ki két védővel a nyakán, Hosnyánszky azonban rossz sarkot választott, Scsepanovics rajta volt és kiütötte. A visszaúszásnál szabálytalanságot láttak a bírók, Ivovics, a legeredményesebb montenegrói hatalmas gólt lőtt hat méterről. (3-2)

Az ellenfél lendületbe jött, kapott még egy előnyt, ekkor viszont Nagy a helyén volt, és szépen védett. A félidőre így maradt az egygólos különbség.

Ami a harmadik negyed elején egyenlő lett, de csak egy percig, mert Petrovics góljára Vámos szintén előnyből a rövid sarokba bombázott, a kapufát is érintette a labda. 5-3-ra viszont nem tudtunk elmenni, mert Scsepanovics nagyott védett, a másik oldalon viszont a balkezes Crousillat megtalálta a rést.

Ekkor a beúszó Szivós tökéletes labdát kapott Hosnyánszkytól, és négy méterről pazar mozdulattal, kicsit háttal a kapunak bepöccintette. (5-4)

Nagy emberelőnyben jó helyen volt, a tornán eddig gól nélküli Jokics nem tudta ellőni mellette a labdát. Varga Dániel ezek után felvitte a labdát, kiemelkedett és védhetetlenül pattintott a kapuba öt méterről.

Decker harmadik kiállítása után Klikovakot megtalálták a kapu előtt, és becsúsztatta a labdát a jobb sarokba.

Kettős magyar előny maradt ki a negyed zárásaként, így az utolsó negyedre egyértelmű volt a feladat: a vezetést meg kell tartani.

A ráúszásnál nem a miénk lett a labda, de Nagy a távoli lövést megfogta. Mi nem tudtunk kapura lőni, Ivovics azonban a jobb alsóba juttatta a labdát nyolc méterről, így ismét egyenlő lett (6-6).

Hárait ketten nyomták le, nem fújtak a bírók, de visszakaptuk a labdát. Hárait szabálytalanul akadályozták: előny és időkérés. Megjárattuk a labdát, Hosnyánszky pedig a magasodó kezek közt az utolsókig kivárva a bal sarokba pattintotta. Öt perccel a vége előtt vezettünk. Megtört a rossz sorozat, időkérés után is eredményesek voltunk.

Montenegró kapufát lőtt emberelőnyben, de hozzájuk vágódott a labda, Janovics ejtését a kapufa hárította. A magyar előny is kimaradt, az újabb ejtést pedig Nagy simán lekapta, beleragadt a kezébe a labda.

Két és fél perccel a vége előtt Montenegró került fórba, Ranko Perovics kapitány is úgy gondolta, megnyugtatja csapatát. Ivovicsra játszották ki a figurát, és az olasz Reccóba visszatérő klasszis nem hibázott. (7-7)

Az utolsó két perc magyar támadással kezdődött, Hárai újabb emberelőnyt csikart ki, Benedek megint időt kért. Újra megjárattuk a labdát, Madaras középre tette, Szivós pedig bebombázta. 1.19-nél indult az ellenfél támadása. Brguljan éles szögből mellé lőtt - remekül együtt mozogtak a védők, így volt kénytelen kiszorított helyzetből próbálkozni -, Szivósnak ezután a félpályáról kellett lőnie.

Hat másodperccel a vége előtt emberelőnyt kapott Montenegró, de megint jól és fegyelmezetten működött a magyar taktika, Brguljan ismét rossz szögből lőtte el, Nagy Viktor sokadik védése pedig Magyarország világbajnoki aranyérmét jelentette.

Barcelonában tíz éve hosszabbításban lett meg az arany, most egy feszültséggel teli meccsen a rendes játékidőben, mert Magyarországon végig dominált és jobban akarta a sikert. Emberemlékezet óta nem volt olyan, hogy a Janovics-testvérek eredménytelenül zárjanak egy meccset. Tökéletesen kapcsolta ki őket a játékból a magyar válogatott.

Benedek Tibor szövetségi kapitány, aki 2003-ban játékosként is világbajnok volt: "Egészen más érzés ez most kapitányként, mint játékosként volt, bár pályafutásom végén már éreztem hasonlót a mostanihoz, amikor a többiek örömét láttam a pekingi olimpián 2008-ban. A félidőben már mondtam a fiúknak, mi jobban akarjuk a győzelmet és meg is fogjuk nyerni a meccset. Megharcoltunk érte."

"Nagyon boldogok vagyunk. Új csapatunk van, nagyon komoly dolog, hogy elértük az aranyat. Tíz év után ismét átélhetem ezt az érzést, ugyanebben a városban" - ezek már Madaras Norbert szavai voltak.

A két gólig jutó, emberelőnyöket kiharcoló center, Hárai Balázs így látta: "Szombaton volt édesanyám ötvenedik születésnapja, ezzel a világbajnoki aranyéremmel ajándékoztam meg. Nagyon motivált, hogy eddig még sosem álltam a világbajnoki dobogó tetején."

Jegyzőkönyv

Magyarország-Montenegró 8-7 (2:0, 1:2, 3:3, 2:2)

Gólszerzők: Hárai 2, Szivós 2, Varga Dénes, Vámos, Varga Dániel, Hosnyánszky ill. Ivovics 3, Darko Brguljan, Petrovics, Crousillat, Klikovak,