Újabb bravúrra készül a női röplabda-válogatott

2014.01.03. 09:53

Hasonló bravúrra készül a magyar női röplabda-válogatott, mint tavaly októberben, a világbajnoki selejtezők második fordulójában. Akkor Görögország, Lettország, Montenegró, Svájc és a rendező Izraelt is megelőzve lettek csoportgyőztesek a mieink, s jutottak tovább a harmadik körbe. Most már csak egy lépés választja el őket attól, amire utoljára több mint három évtizede volt példa, azaz hogy válogatottunk a világbajnokságon szerepeljen.

Ezt a lépést a horvát, a holland és a francia csapaton keresztül kell megtenni. Márpedig mindhárom válogatott szerepelt az idei Európa-bajnokságon, s az európai- és a világranglistán is jóval előrébb van rangsorolva, mint a miénk.

„Nem volt ez másként októberben, az előző körben sem – mondta el ezzel kapcsolatban Hollósy László, a válogatott szövetségi kapitánya honlapunknak –, a lányok azonban akkor keresztülhúzták a papírformát és igazi csapatként összekovácsolódva, több esélyesebb gárdát is megelőztek. Akkor, még a torna előtt tettem egy ígéretet nekik: hogy amennyiben sikerrel veszik az akadályokat, ugyanezt a tizenkét játékost hívom meg a következő körbe is. Tartottam a szavam, s azt is ígértem nekik, hogy ha kijutnak a világbajnokságra, akkor annak is ezzel a kerettel vágunk neki.”

Mindezek ellenére mégis van változás az októberi kerethez képest, igaz ennek kényszerű okai voltak.

„Sajnos Kovács Tímea megbetegedett, ezért már haza is utazott a szlovéniai edzőtáborból, ahol december 26 óta, ideális körülmények között készülhettünk. Timi helyére a Vasas fiatal liberóját Lévai Vivient hívtam be a keretbe és ő nagyon jó benyomást tett rám. Sajnos a másik liberó, Kötél Dóra is betegséggel küszködött, de ő reményeink szerint a meccseken már bevethető állapotban lesz, mint ahogyan a közelmúltban bokasérüléssel küszködő Pallag Ágnes is.”

Ami az ellenfeleket illeti, a horvátok az ötödikek, a franciák a nyolcadikak, a hollandok pedig a kilencedikek voltak a szeptemberi Európa-bajnokságon.

„A legnehezebb ellenfélnek egyértelműen a házigazda horvát csapat tűnik, akikkel mindjárt a nyitónapon megütközünk. A franciák elleni meccs pedig kettős célt is szolgál, hiszen velük a májusi Eb-selejtezőn is egy csoportban szerepelünk. Már most szeretnénk feltérképezni az ellenfelet, amely a hírek szerint a szeptemberi Eb-hez képest egy megfiatalított kerettel szerepel majd a hétvégén.”

A világbajnokságra való kijutás nem célkitűzése a csapatnak – csak a csoportgyőztes, illetve az öt csoport két legjobb másodikja jut ki –, ekkora terhet nem akar a kapitány a lányok nyakába tenni, de azért abban bízik, hogy sikerül legalább részeredményeket elérni.

„Mindenképpen szeretnénk bizonyítani, hogy a sportág elmozdult abból a tetszhalott állapotból, amiben az elmúlt időszakban volt. Már bontogatjuk a szárnyainkat, hiszen az, hogy eljutottunk idáig, így is a legutóbbi évtized legjobb eredménye. De hosszú távra tervezünk és fel akarjuk hívni az emberek figyelmét a sportágra, a kormánynak pedig meg akarjuk mutatni, hogy nem véletlenül kerültünk a kiemelt sportágak közé, hanem tényleg érdemes támogatni minket.”

A női röplabda vb-selejtező programja

Január 3., péntek Horvátország–Magyarország 20.15

Január 4., szombat Hollandia–Magyarország 17.15

Január 5., vasárnap Franciaország–Magyarország 17.15

A magyar csapat kerete

Csengeri Petra, Dobi Edina, Kötél Dóra, Kötél Zsanett, Lévai Vivien, Pallag Ágnes, Sándor Renáta, Szakmáry Gréta, Széles Petra, Szombathelyi Szandra, Tálas Zsuzsanna, Vacsi Evelin.

„Papíron mindhárom csapat esélyesebb nálunk, de én személy szerint úgy vágok neki ennek a tornának – amiben szerintem a csapat is teljes mértékben egyetért velem –, hogy most megmutatjuk: mire vagyunk képesek akkor, amikor bátran, felszabadultan, egységes csapatként tudunk játszani. Lehet, hogy ez csak arra lesz elég, hogy megszorongassunk egy riválist, de az is, hogy győztesként jövünk le a pályáról. A lényeg, hogy az ellenfél memóriájában és a közönség fejében is az a gondolat rögzüljön, hogy ez a magyar válogatott egy nagyon jó kis csapat, amely egyre inkább veszélyt jelent a nemzetközi porondon – nyilatkozta az nso-nak Kötél Zsanett, a válogatott csapatkapitánya.