Hogy van most Michael Schumacher?

2014.01.05. 14:16

Michael Schumacher december 29-én szenvedett síbalesetet, állapotával kapcsolatban az elmúlt egy hétben sok kifejezés merült fel.

Az angol Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (National Health Service) listája a következőket jelöli meg egy beteg lehetséges állapotaiként:

  • elhunyt
  • válságos
  • kritikus, de stabil
  • stabil
  • kielégítő
  • jobban érzi magát, jól halad a gyógyulás
  • kiengedték a kórházból

Válságos állapotban a beteg (vagy sérült) közvetlen életveszélyben van, az orvosoknak folyamatosan azért kell küzdeniük, hogy életben tartsák. Schumacher ehhez képest már jobban van, de a baleset után rajta is életmentő műtétet kellett végrehajtani. A kritikus állapot ennél egy fokkal jobb, ekkor is életveszélyben van ugyan a beteg, de valamivel jobbak a kilátásai.

A hétszeres bajnok F1-pilótának jelenleg kritikus, de stabil az állapota, ami azt jelenti, hogy az életveszély ugyan nem múlt el, az állapota viszont nem változik, sem rosszabb, sem jobb irányba. Ez az állapot vélhetően addig így is marad, amíg a grenoble-i kórház orvosai úgy nem látják, Schumacher készen áll arra, hogy megpróbálják felébreszteni.

Stabil kifejezés nem külön állapotot jelöl, hanem azt, hogy a beteg állapota nem változik, nem szükséges külön beavatkozás ahhoz, hogy a helyzet ne romoljon.

A kielégítő állapotban az életfunkciók még nem teljesen álltak helyre, de a beteg már önerőből képes fenntartani azokat, és már közvetlen életveszélyben sincs. Ennél jobb, amikor már jobban érzi magát, amikor pedig jó úton halad a gyógyulás, már közel van ahhoz, hogy befejezzék a kórházi kezelését.

A december 29-én síbalesetet szenvedett és azóta kómában tartott Michael Schumacher állapotáról a tervek szerint legközelebb hétfőn tájékoztatnak orvosai.