Amikor Orbán Viktor vb-döntőn gólt rúg

2014.01.14. 13:25

Igen, ez egy úgynevezett orbánozós cikk lesz.

Mi jöhet még? A 2014-es futball-vb döntőjében Orbán Viktor végzi el a kezdőrúgást a Maracanában, vagy ő lesz az UEFA elnöke?

Egyáltalán nem találom hétmérföldes hülyeségeknek ezeket a felvetéseket, hiszen Orbán Viktor futballkarrierje már tényleg csak akkor juthat ennél feljebb, ha a kettő közül legalább az egyiket megcélozza.

És egyik sem lenne annyira kínos, mint a tegnapi díjátadó. A FIFA - amely a legkisebb politikai akciót is szankcionálja - jelenlegi züllöttségét, elnökének totális leépülését semmi sem bizonyítja jobban, minthogy egy regnáló miniszterelnököt felengedett az egyébként totálisan pártsemleges színpadra, hogy 2013 legszebb góljának járó Puskás-díjas Zlatan Ibrahimovićnak a népszerűségében fürödjön egy kicsit. 

A magyar miniszterelnöknek ez a gesztus nem is jöhetett volna jobbkor, hiszen a belpolitika inkább saját ellenfeleinek vitáitól hangos, így neki csak annyit kell megmutatnia, hogy nemzetközi színtéren partnernek tekintik, aki hitelesen képviseli Puskás Ferenc szellemi és materiális örökségét. Orbán Viktor ezt magabiztosan felvállalta, és senkinek eszébe sem jutott, hogy rámutasson, amit ő képvisel, az inkább Puskás Ferenc nevét és hagyatékát lenyúló falusi középcsapat, és eléggé veszélyes, ha az embereknek Puskás Ferencről egy idő után a Felcsút és nem pedig a világ egyik legjobb futballistája fog eszébe jutni.

Orbán hétfői színpadi szereplése azért is érthetetlen, mert az elmúlt négy évben Puskás Ferenc özvegye, Bözsi néni is adott át díjat, és ő most is ott volt Zürichben, tehát kényszerűségről nehezen beszélhetünk, és azt sem tudjuk, ki kezdeményezte Orbán szereplését.

Persze az is lehet, hogy Orbán nem aktuálpolitikai okokból, hanem amiatt lépett a színpadra, hogy magát a futballvilág egyik fontos szereplőjeként építse fel. Ez már nem is olyan hülyeség, hiszen vitathatatlan, hogy Magyarországon Csányi Sándornál csak egy ember tudna több követ megmozgatni a labdarúgás érdekében, és az Orbán Viktor. Egyszer majd ő lehet az MLSZ elnöke, aztán onnan már csak egy ugrás az UEFA. Van az a pénz.