Blanka, Bianka
-2 °C
14 °C

Magyar győztesek az öttusa idénynyitón

2014.02.02. 18:12

A férfiaknál Kasza Róbert, a nőknél pedig Kovács Sarolta végzett az élen a budapesti fedettpályás öttusaversenyen, írja az MTI.

A hagyományos idénynyitón Kasza sorozatban harmadszor, összességében negyedszer győzött. Ezúttal nagyon kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, a lövészetekkel kombinált futást már az élről kezdte, előnyét gyors és pontos lövészetekkel még tovább is növelte.

"Nagyon elégedett vagyok ezzel a mostani győzelmemmel, mert ez nem egy olyan idény eleji kicsúszott siker, hanem a jó felkészülés eredménye. Minden számban a jelenlegi állapotomnak megfelelő eredményt értem el. Tanulva a korábbi hibákból, melyek sérülésekhez vezettek, változtattam a felkészülés menetén. Ha fáradt vagyok, nem vállalom túl magam, de ha marad még bennem erő, akkor ráteszek egy kicsit. Korábban ragaszkodtam ahhoz, ami előre le volt írva."

Kovács Sarolta az úszásban és a lövészettel kombinált futásban a harmadik legjobb eredményt érte el, a lovaglásban csak időtúllépése volt, ez pedig így együtt ellensúlyozta a gyengébb vívását.

Az első három szám után egyébként Földházi Zsófia állt az élen, mivel jól vívott, úszott és hibátlanul lovagolt, de a Syma Csarnok 200 méteres futópályáján a nagy zsúfoltságban - néhány társával együtt - egy körrel többet futott az első lövészet előtt, így visszacsúszott. Ezzel együtt az ötödik helyre még így is odaért.

"Egy kicsit én is megzavarodtam az első lövészetnél, furcsálltam, hogy Zsófi nincs még benn a lőállásban, de csak arra koncentráltam, hogy a saját feladatomat jól oldjam meg - mondta Kovács Sarolta. - Aztán a végéhez közeledve láttam, hogy még nincs senki a célban, és akkor tudatosult bennem, hogy győztem. Furcsa egy kicsit így nyerni, de azért örülök neki, hogy jól kezdtem az évet." Kovács Saroltának 2012-ben az egyik, tavaly pedig a másik térdét műtötték, ezért most különösen örült, hogy jól ment neki a futás.


A budapesti eseményen debütált az új számításai rendszer, miután a nemzetközi szövetség az 1000-es ponthatárt 250-esre, illetve lovaglásban az 1200-ast 300-asra vitte le. Ennek megfelelőn az egyes számokon belüli korábbi pontértékek negyedelődtek, vagyis a pluszokért és mínuszokért a korábbinak immár a negyedét adják vagy vonják le.

    férfiak (59 induló):
1. Kasza Róbert 1528 pont
2. Raman Pincsuk (fehérorosz) 1502
3. Justinas Kinderis (litván) 1491
4. Marosi Ádám 1470
...10. Tibolya Péter 1441

    nők (60):
1. Kovács Sarolta 1361 pont
2. Marta Garcia-Miguel (spanyol) 1359
3. Kate French (brit) 1353
...5. Földházi Zsófia 1341