Mivé lettél, drága Fulham?

2014.02.05. 12:31

Kevés szomorúbb angol meccset láttam a tegnap esti Fulham-Sheffield Unitednél. Szakadt, mintha dézsából öntötték volna, hideg északi szél fújt, és ugyan jó tízezren voltak a meccsen, de ez itt még félháznál is kevesebb, és így szokatlan és szomorú képet mutatott a Cottage.

És hogy a szomorúságot tovább fokozzuk: az FA kupa negyedik körének megismételt meccsén (a 16 közé jutásért játszottak) két, a saját bajnokságukban a kiesés ellen küzdő csapat játszott. A Fulham utolsó a Premier League-ben, a Sheffield United utolsóelőtti a harmadosztályban. A színvonal nagyjából NB I.-es volt, kevés helyzet, közepes hajtás, nulla gól. És akkor jött a hosszabbítás 120. perce, és megtörtént az, ami végig benne volt a levegőben: a harmadosztályú kiesőjelölt gólt szerzett, és kiverte a Fulhamet.

Ezt a meccset a tévében kínlódtam végig, egyszer viszont a nagyobbik gyerekemmel kint voltunk a londoni Craven Cottage-en, egy egészen más hangulatú Fulham-meccsen. 2012. augusztus 18-a volt, a szezon első bajnokija a Norwich ellen, hőség, teltház és 5-0-ás győzelem. (Sokan még mindig Gera-mezben, pedig akkor már egy éve visszaigazolt a WBA-hoz.) A bajnokságot végül csak a 12. helyen zárták – mit nem adnának most ezért –, mivel tavaszra egyszerűen leálltak: utolsó nyolc meccsükből hatot elvesztettek, végül a Norwich is megelőzte őket. (Ha egy erős magyar középcsapat produkál ilyen sorozatot a bajnokság végén, akkor mindenki meg lenne győződve arról, hogy bundáznak.) A 2012-13-as szezon gyalázatos befejezése vezetett oda, hogy a 2013-14-es bajnokságban se voltak képesek úgy pörögni, mint régen. A menedzser Martin Jolt kirúgták, jött helyette egy másik holland, René Meulensteen, Alex Ferguson egykori segítője, aki miatt van Persie elhagyta az Arsenalt és a Manchester Unitedba igazolt. Őrült nagy változás Meulensteennel sincs, a Fulham az utolsó négy bajnokiját elvesztette, csupán egy gólt szerzett, 11-et kapott.

Mindezt azért írtam le, hogy nosztalgiázzak és megnézhessem: mi lett azokkal a játékosokkal, akik azon a kánikulai napon 5-0-ra legyalulták a Norwichot a 2012-13-as idénynyitón, és akikről azt gondolta minden hazai drukker, hogy a következő évek meghatározó Premier League-csapatát látják?

Schwarzer - az ausztrál veterán kapus a nyáron eligazolt tartaléknak a Chelsea-be, ahol az összes bajnokit végigpadozta.

Riise - a Liverpoolt és a Romát megjárt norvég hátvéd most is a Fulham tagja, január vége óta sérült. Ebben a bajnokságban csak kilenc meccsen volt kezdő.

Aaron Hughes - a 34 éves, 88-szoros észak-ír hátvéd pár napja igazolt el néhány utcával odébb, a Queens Park Rangershöz.

Hangeland - a 32 éves norvég védő most is a Fulham játékosa, végigküzdötte a Sheffield United elleni kupakiesést is.

Riether - a Kölnből érkezett vékony jobbhátvédnek a Norwich elleni volt az első meccse a Fulhamben, magabiztosan, technikásan játszott, azóta is szinte kihagyhatatlan. A kupameccsen pihentette edzője.

Mahamadou Diarra - a mali védekező középpályásnak is a Norwich elleni volt az első meccse, de az előző bajnokságban végül csak 11-szer, a mostaniban nyolcszor lépett pályára. 2006-ban pedig még 26 millió euróért igazolta le a Real Madrid Lyonból. Most is a Fulham játékosa, de a Sheffield United ellen nem volt a keret tagja.

Dembélé - a Norwich elleni meccs után a Fulham színeiben egy meccsen lépett pályára a belga középpályás, majd a Tottenhamhez igazolt, ahol azóta is alapember.

Duff - a 34 éves ír szélső a mai napig a Fulham tagja, kedden csereként pályára lépett a Sheffield United ellen, de főleg csak a bíró ítéletein idegeskedett.

Kacaniklic - délszláv származású, de már Svédországban született, mint Ibrahimovic. Még mindig csak 22 éves, maradt a Fulhamben – bár tavaly hat meccsre kölcsönadták a Burnleynek –, a Sheffield United ellen is játszott, lecserélték.

Ruiz - a Costa Rica-i támadót idén januárban adták el a PSV-nek.

Petric - a most 33 éves horvát csatár a Hamburgból szerződött Fulhambe, a Norwich elleni volt első meccse a csapatban, és rögtön két gólt szerzett. Utána már csak hármat szerzett, tavaly szeptemberben elvitte őt a West Ham United, ahol az ősszel összesen 65 percet játszott. Januártól a Panathinaikosz játékosa.

Rodallega - a Wiganből igazolt kolumbiai csatárnak is a Norwich elleni volt az első meccse. A 2012-13-as bajnokságban még 29 meccsen lépett pályára, de csak három gólt lőtt. A mostaniban csupán 156 perc jutott neki 7 bajnokin. Az FA-kupameccsen kezdő volt, de edzője lecserélte. A kamera sokszor mutatta, amint összetörve, maga elé nézve ül a padon.

Kasami - a macedóniai születésű, svájci állampolgárságú középpályás az előző bajnokságban csupán két meccsen lépett pályára, összesen 22 percre, majd kölcsönadták a Luzernnek. A mostani szezonban a csapat egyik alapembere, három gólt is szerzett már. A Sheffield United elleni kupameccset végigreklamálta.

Sidwell - A Norwich ellen a 81. percben állt be, és 11-esből ő állította be az 5-0-ás végeredményt. Az előző bajnokságban 24-szer, az ideiben már 22-szer volt kezdő az egykori Chelsea-játékos. A keddi kupameccsen csereként állt be.

A cserékkel együtt 14 játékosból kilencen még mindig a Fulham tagjai. Nekik kellene kivívni a bennmaradást. Szerencsétlen esetben március elsejére megpecsételődhet a Fulham sorsa, mivel rettentően erős sorozat előtt állnak: Manchester United (idegenben), Liverpool (otthon), West Bromwich Albion (idegenben), Chelsea (otthon).

De legalább már csak a bajnokságra kell koncentrálni.