Erős mezőny az utolsó budapesti tőr világkupán

2014.02.06. 14:46

A világranglista első 25 helyezettje közül 22 elindul a péntektől vasárnapig tartó budapesti WestEnd női tőr világkupán. Egy további - Mohamed Aida - is itt lesz, de ő csak a pástok mellől figyelmi majd az eseményeket, mivel gyermeket vár - olvasható a Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) honlapján.

Egy ideig ez lesz az utolsó női tőr világkupa a magyar fővárosban, a következő idénytől ugyanis már más rendszerben zajlanak a versenyek, és Magyarország ebben a fegyvernemben nem lesz házigazda, legalábbis a riói olimpiáig.

Az ősztől kezdődő új szezonban női és férfi párbajtőr Grand Prix-t, valamint férfi kard világkupát rendezhet a hazai szövetség. Európában a GP-re csak három országban rendezik, Magyarországé a párbajtőr, Oroszországé a kard és Olaszországé a tőr.

A mostani tőr világkupán a nevezések alapján 28 ország 152 vívója - köztük 15 magyar - lép pástra. A rendkívül erős mezőnyben nagy bravúr lenne, ha az egyéni verseny szombati négyes döntőjében - melyet csakúgy, mint múlt vasárnap a párbajtőr GP-ét, a WestEnd bevásárlóközpontban rendeznek meg - magyar versenyző is szerephez jutna.

A péntek-szombati egyéni küzdelmek után vasárnap csapatversenyre kerül sor, melyre 16 válogatott nevezett. A magyarok a világranglistán a tizedik helyen állnak, így már a negyeddöntőért is komoly ellenféllel, a német vagy a kínai csapattal kell megmérkőzniük.

Az egyéni verseny pénteken 12 órakor a selejtezővel kezdődik az Angyalföldi Sportközpontban, majd szombaton ugyanott folytatódik 8-tól a 64-es tábla asszóival, míg a négyes döntőre 16.45-től kerül sor a WestEndben. Vasárnap 8-kor rajtol a csapatverseny az Angyalföldi Sportközpontban. A bronzcsata két együttese 13 órakor lép pástra ugyanott, s a harmadik helyről döntő összecsapás után rögtön következik a finálé.