Nincs már magyar a női tőr világkupa-versenyen

2014.02.08. 15:58

Csupán két magyar vívó, Varga Gabriella és Jeszenszky Szilvia tudott asszót nyerni a budapesti WestEnd női tőr egyéni világkupaverseny második napján. A legjobb hazai helyezés a 27. A szombati folytatásban, az egyenes kieséses 64-es táblára került öt magyar közül Varga Katalin sima vereséget szenvedett francia ellenfelétől, majd szomorúan jegyezte meg: nem így akart elbúcsúzni ettől a viadaltól (A nemzetközi szövetség döntése értelmében a budapesti női tőr vk jövőre már nem szerepel a versenynaptárban.) járt Knapek Edina is, a tavalyi vb-bronzérmes orosz Inna Gyeriklazova elleni mérkőzésén.

Az utolsó éves junior, 20 esztendős Gólya Fruzsina azonban majdnem csodát tett: fegyelmezett vívással megszorongatta jóval nevesebb francia vetélytársát, és csupán egy találaton múlt a továbbjutása. Varga Gabriella és Jeszenszky Szilvia kínai, illetve lengyel ellenfelét legyőzve jutott a 32 közé, ott azonban mindketten a világverő olasz csapat egy-egy tagját kapták ellenfélül, és nem bírtak velük.

„Nehéz bármit is mondanom, mert jó formában éreztem magam annak ellenére, hogy a könyököm már három hónapja fáj. A körülményekhez képest elégedett vagyok a teljesítményemmel. Egyre erősebb, kiegyenlítettebb a mezőny, ilyen állapotban különösen nehéz jó eredményt elérni” – mondta az MTI-nek a legjobb magyar helyezést elérő Varga.

Kreiss Gábor, a női tőr szakág vezetőedzője megjegyezte: ennél azért jobbat várt a lányoktól. Azzal elégedett, hogy öten főtáblára jutottak, de csalódott, hogy Kreiss Fanni nem került a 64 közé. Megdicsérte Gólyát, Varga Gabriellát és Jeszenszkyt, utóbbi szülés és több év kihagyás után tért vissza. Hozzátette: Knapeknak és Varga Katalinnak az pecsételte meg a sorsát, hogy rosszul vívott a csoportkörben, és ezért nehéz ellenfelet kapott.

A vezetőedző a vasárnapi csapatversenyben nem szerepelteti Varga Gabriellát, és a Knapek, Varga Katalin, Jeszenszky, Gólya együttesnek szavaz bizalmat.

A 32 között esett ki a londoni olimpia aranyérmese, a tavalyi Európa-bajnok és vb-bronzérmes olasz Elisa DiFrancisca, akit honfitársa, Alice Volpi búcsúztatott. A 16 között kikapott a világbajnok olasz együttes másik tagja, Carolina Erba, aki ellen 11-14-ről fordított és nyert az amerikai Lee Kiefer. Még nagyobb meglepetés, hogy a nyolc közé jutásért vereséget szenvedett a fegyvernem többször megkoronázott királynője, a hatszoros olimpiai bajnok olasz Valentina Vezzali, aki 11-4-re is vezetett a dél-koreai Jeon Hi Szuk ellen, ám vetélytársa egyenlített, és 12-12-nél letelt a vívóidő, majd a győztes tust az ázsiai adta.

A 64 között:

Corinne Maitrejean (francia)-Gólya Fruzsina 15-14

Astrid Guyart (francia)-Varga Katalin 15-5

Inna Gyeriklazova (orosz)-Knapek Edina 15-7

Varga Gabriella-Vang Csen (kínai) 14-9

Jeszenszky Szlivia-Malgorzata Wojtkowiak (lengyel) 15-12

A 32 között:

Valentina Cipriani (olasz)-Jeszenszky 15-3

Carolina Erba (olasz)-Varga G. 15-7

A negyeddöntőben:

Arianna Errigo (olasz)-Jeon Hi Szuk (dél-koreai) 15-12

Alice Volpi (olasz)-Corinne Maitrejean (francia) 15-7

Valentina Cipriani (olasz)-Lee Kiefer (amerikai) 11-10

Nam Hjun Hi (dél-koreai)-Gyeriglazova 5-4

Az elődöntőben:

Volpi-Errigo 15-13

Cipriani-Nam 9-5

A döntőben:

Cipriani-Volpi 15-12

A végeredmény: 1. Valentina Cipriani, 2. Alice Volpi, 3. Arianna Errigo és Nam Hjun Hi, ...27. Varga Gabriella, 28. Jeszenszky Szilvia, ...53. Gólya Fruzsina, ...56. Varga Katalin, ...63. Knapek Edina, ...69. Kreiss Fanni, ...74. Szalai Szonja, ...86. Lupkovics Dóra, ...105. Balogh Orsolya, ...119. Nattán Sarolta, ...123. Rizmajer Anna, ...132. Zsáry Noémi, ...144. Budavári Bettina, ...145. Orosházi Csilla

Vasárnap csapatversenyt rendeznek. A program 9-kor rajtol az Angyalföldi Sportközpontban. A bronzcsata két együttese 13 órakor lép pástra ugyanott, s a harmadik helyről döntő összecsapás után rögtön következik a finálé.