A fenekemmel nem vagyok elégedett

2014.02.13. 09:52
Kiss Virág ősszel világversenyt nyert, februárban megy a következőre, hogy itt is a legjobb bikinimodell legyen. Ha az embertelen diéta és a kőkemény edzésmunka nem lenne elég, emellett egyszerre két egyetemre jár, mert pár év múlva büntetőjogász szeretne lenni.

Kiss Virág az egyik legjobb bikinimodell a világon. Októberben megnyerte a testépítés egyik legfontosabb versenyét, a madridi Arnold Classicot, most a szintén Schwarzeneggerről elnevezett Arnold Sport Festivalra edz, ami február végén lesz Columbusban.

Teljesítményét még komolyabbá teszi, hogy eközben két egyetemet végez párhuzamosan: politológiát hallgat angolul egy nemzetközi iskolában, itt idén diplomázik; levelezőn pedig harmadéves a Pázmány Péter egyetem államilag finanszírozott jogi karán. Mindkét helyen jól tanul, a nemzetközi iskolában emiatt ösztöndíjat is kap, ami fedezi tanulmánya költségeit.

„Büntetőjogász szeretnék lenni, ez az álmom. Tudom, hogy ha megvan a diplomám, végig kell járnom a ranglétrát, ami évekig tart. A jog szerelmese vagyok, tavaly nyáron egy pesti ügyészségen voltam gyakorlaton, nagyon élveztem."

A Pázmányon jóban van a csoporttársaival, bajnoknak hívják. Segítik, ha nincs ott, jegyzetelnek neki. A politológián a külföldiek is tudják, mit csinál iskolán kívül, elismerik, támogatják. „A sport a hobbim, ha a jogi karrierem már ott tart, hogy nehezen egyeztethető össze a profi élsporttal, akkor majd át kell gondolnom, melyik úton maradjak."

Virág 23 éves, gyerekként és kamaszként balettozott, táncolt, atletizált, fitneszezett, de ott belesérült egy helyből hátraszaltóba. „Fitneszben magyar bajnoki hatodik lettem, de nem voltam elég hajlékony ahhoz a sporthoz. A testfordulókban viszont jó voltam, így jött a testépítés, illetve hogy bikinimodell legyek." 2011-ben kezdte ezt a sportot, 2012-ben volt az első versenye.

Kőkemény időbeosztás szerint él. Hétkor kel, ételt készít magának egész napra, nyolctól délig tanul, ebédel, aztán jön a kardioedzés, délután előadások, aztán a másfél órás esti edzés, és újra tanulás. Egyedül él Budapesten, a szülők Békéscsabán laknak, az édesanyja a verseny előtti utolsó 2 hétben szokott eljönni hozzá, hogy segítsen. „Szezon közben nincs kilengés. Céljaim vannak, az időbeosztás szent: tervezni, megcsinálni, kipipálni. Viszont a nyár a teljes kikapcsolódásé, minden fesztiválon ott vagyok, olyankor semmilyen versenyt nem vállalok el."

Az Arnold Sport Festival február 27-én kezdődik, a döntő két napra rá lesz. A szokott felkészülésben komoly szakmai csapat segíti, élelmiszermérnök, szakedző, dietetikus áll mögötte. Heti öt súlyzós és hat kardióedzése van, plusz az embertelen diéta és a napi öt liter víz. Ilyenkor a szénhidrátcsökkentés miatt nehezebben fog a feje, ez a vizsgaidőszakban nem jön jól. „A diéta alatt megveszek egy kocka csokiért, pedig nem is vagyok édesszájú. Ilyenkor egy XXL-es pizzát is meg tudnék enni. Listát vezetek azokról az éttermekről, amiket a diéta után meg kell látogatnom."

Kiss Virág

Részben támogatásból, részben saját pénzéből utazik Ohióba, a szponzorától kap táplálék-kiegészítőket, és biztosítják neki az edzéslehetőséget, de az Arnold így is százezrekbe kerül. A mezőny ismeretlen, ez lesz az első amerikai versenye, a cél a hatos döntő, ami óriási eredmény lenne. „Itt már mindenki hibátlan testű, apróságok döntenek, közbeszól a genetika is. Sokan mondták a Classic után, hogy látszott rajtam, mennyire élvezem a színpadot, azt szokták mondani, ez az erősségem. A hátizmaimat kell még erősíteni, talán ez a gyengém, illetve a fenekemmel nem vagyok teljesen elégedett."

„A legtöbben formás, nőies alakot szeretnének, mindenkit vonz az egészséges életmód, fontos, hogy kialakuljon a mozgás szeretete, a helyes táplálkozás: ezért érdemes csinálni, de a versenyzésre senkit sem beszélnék rá." Cél egyértelmű: a topversenyeken jó helyezést elérni. „Ugyanúgy utazom Amerikába, ahogy Madridba mentem, szeretnék az első hatba kerülni. Az Arnold Classic aranya a büszkeségem, remélem, hogy Amerikában, Eb-n, vb-n is lesz még szép helyezésem."

De mi az, hogy bikinimodell?

A pontozók a harmóniát, a bikinit, a cipőt, a sminket is figyelik, az összhatást pontozzák. „Ez a testépítés legalsó foka, formásnak, feszesnek, de legfőképpen nőiesnek kell lenni, az izmok nem dudorodhatnak ki." A bodyfitness más, ott eresek, szárazak, szálkásak a versenyzők, a bikinimodell egyik sem lehet. „Ha ránéznek, azt kell, hogy gondolják róla: hú, de szép! Nem célom, hogy kategóriát váltsak, nem szeretnék izmosabb lenni."