Pistoriusé az évszázad pere Dél-Afrikában

2014.03.03. 09:15
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Tavaly több meghallgatáson is összeomlott a sportoló, ma reggel eddig összeszedettnek tűnt, notepadját nyomogatja, és vizét kortyolgatta, az utóbbi percekben viszont elkezdett remegni a keze. A gyilkosság óta visszavonultan élt nagybátyja otthonában, a családtagok arról számoltak be, hogy a huszonhét éves férfi a bibliában próbál megnyugvást találni. Ehhez képest lehetett hallani arról, hogy bulizott, szórakozott, randizott. 

  • Az angol Mirror szerint több bizonyítékot is bemutathatnak ma, Francois Moller kapitány, a mobiltelefonos bizonyítékokat vizsgáló egység szakértője, és a halottkém, professzor Gert Saayman is ott van a bíróságon. 

  • Megosztó ítéletet hozott tavaly a pretoriai bíróság, amikor szigorú feltételek és óvadék mellett engedélyezték a sportolónak, hogy szabadlábon védekezhessen. Rendszeresen be kellett jelentkeznie a helyi rendőrségen, nem hagyhatta el az országot. Később ezeken a feltételeken enyhítettek.

    A pernek már augusztusban el kellett volna kezdődnie, akkor a bíróság úgy döntött, hogy a hatalmas médiaérdeklődés árt az ügynek, ezért márciusra halasztották. 

  • Nem vett tudomást a tömegről, ahogy megérkezett a terembe családja felé nézett, nem nézett viszont oda Steenkampékra. Megérkezése után saját ügyvédjeivel tanácskozott, közben vizét kortyolgatta. 

  • Reeva Steenkamp szülei nem találkoztak Oscar Pistoriussal lányuk halála óta, a per lesz az első alkalom. Már megérkeztek a bíróságra, a modell édesanyja sírt. A két családot egymás mellé ültették a tárgyalóteremben, ahol hatalmas a médiaérdeklődés most is, a perről tévéközvetítés is lesz. 

  • Pistorius korábban elsütött egy fegyvert egy étteremben, állítólag véletlen volt, 2010-ben pedig egy autóból lőtt ki. Ezek miatt is felelősségre vonják. 

  • Szakértők szerint sok múlhat azon, hogy milyen szögben adták le az ajtóra a lövéseket, ezek alapján kiderül, hogy Pistorius valóban lábprotézise nélkül adta-e le a lövéseket, ahogyan azt állítja. Ha nem így van, akkor komoly bajban lehet a sportoló. 

    A mobiltelefonok cellainformációi is számíthatnak, illetve, hogy Pistorius mit csinált a mobilján, mielőtt lelőtte barátnőjét. Már a nyomozást több botrány követte, Hilton Botha felügyelőt levették az ügyről, miután többször ellentmondásba keveredett önmagával, nem létező bizonyítékokra hivatkozott, és a bűntény helyszínét is összetaposta. 

    A részletekről itt olvashat

  • Pistorius azzal védekezett, hogy betörőnek hitte barátnőjét, és mivel az ágyban fekve nem viselte lábprotézisét, sebezhetőnek érezte magát, ezért a fürdőszoba bezárt ajtaján keresztül több lövést leadott. A paralimpiai bajnok azt hitte, hogy barátnője az ágyban fekszik, többször is odakiabált neki, hogy hívja a rendőröket. 

    Dél-Afrikában egyébként komoly gondot okoznak a betörések, az elmúlt egy évtizedben hetven százalékkal nőtt a betörések száma, egy statisztika szerint az ország lakosainak több mint fele tart attól, hogy otthonát kifosztják. 

  • 2013. február 14-én reggel arról érkezett hír, hogy a dél-afrikai paralimpiai bajnok, Oscar Pistorius Pretoriában több lövéssel megölte barátnőjét. A helyi média első informácói azok voltak, hogy Pistorius négyszer lőtt, a karján és a fején találta el a 30 éves Reeva Steenkampot, a neves dél-afrikai modell a helyszínen belehalt sérüléseibe.