Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Budapest a 2028-as olimpiára hajt

2014.03.04. 10:11 Módosítva: 2014-03-04 10:12:52

További gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva Budapest jó eséllyel pályázhat a 2028-as olimpia megrendezésére − mondta a Napi Gazdaságnak Simicskó István. A sportért felelős államtitkár szerint a tornatermek és a tanuszodák létesítése legalább olyan fontos, mint az újabb és újabb stadionok, sportcsarnokok építése (összesen 75 milliárd forintért fejlesztenek).

A sportért felelős államtitkár elmondta, a sport stratégiai ágazat, ezért is kap a központi költségvetésből idén már 168,6 milliárdot. A 2021-es budapesti „vizes világbajnokság az olimpia előtti legfontosabb lépcsőfok. Ha az infrastruktúra a vb révén adott, akkor az olimpiai játékok programjából máris megvan az úszás, a hosszútávúszás, a műugrás, a szinkronúszás és a vízilabda helyszíne”.

„Ha a terv szerint elkészül a Nemzeti Olimpiai Központ, s közben felépül az új Puskás-stadion is, ezzel párhuzamosan pedig további sportcsarnokokkal bővül az infrastruktúra, akkor merhetünk nagyot álmodni. Az már eldőlt, hogy Rio de Janeiro után 2020-ban Tokió lesz a házigazda. 2024 még korai lenne, túl közel van, de további gazdasági növekedéssel és változatlan költségvetési fegyelemmel kalkulálva 2028-nak már nagyobb eséllyel futhatunk neki” – tette hozzá Simicskó

Reális célnak tartja a rendezést Szalay-Berzeviczy Attila is, a Budapesti Olimpiai Mozgalom (BOM) alapítója, a BOM a Magyar Sportért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Úgy látja, a siker érdekében érdemes már a 2024-es olimpiára is pályázni, ehhez pedig 2019-ig kellene nevezni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?