Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A Dakar jövőre sem megy Peruba

2014.03.12. 10:40

Pénzügyi okok miatt Peru jövőre sem fogadja a Dakar-rali mezőnyét. A hivatalos lemondást Magaly Silva külkereskedelemért és turizmusért felelős miniszter jelentette be kedden azután, hogy Limában tanácskozott a szervezőkkel. A tárcavezető szerint 11,9 millió dollárnak megfelelő összegbe kerülne az, ha a mezőny néhány napig Peru területén haladna, s ehhez jönne még a viadalt szervező Amaury Sport Organisation (ASO) nevű szervezetnek járó 6 millió dolláros jogdíj.

"Ez az állam, a perui kormány döntése" - közölte egy rádióadásban a miniszter asszony, hozzátéve, hogy ennyi pénzből iskolákat tudnak építeni elmaradott negyedekben.

Etienne Lavigne, az ASO igazgatója hétfőn kérte a perui hatóságokat, hogy álljanak elő végső döntésükkel, mivel már csak két hét van hátra a 2015-ös útvonal hivatalos bejelentéséig.

A Dakar-rali 2012-ben Peruban ért véget, 2013-ban pedig ott volt a rajt, idén azonban Argentína és Chile mellett Bolíviában száguldottak az autósok, motorosok, quadosok és kamionosok. A világ legnehezebb terepraliversenyét először 2009-ben rendezték meg Dél-Amerikában, közelebbről Argentínában és Chilében.