Árpád
-2 °C
4 °C

Mi lesz az egyik legfontosabb bizonyítékkal?

2014.03.12. 14:48 Módosítva: 2015-05-04 02:49:35
Fontos bizonyítékok bemutatásával folytatódott a barátnője meggyilkolásával vádolt Oscar Pistorius pere szerdán. A tárgyalóteremben berendezték a sportoló fürdőszobájának egy részét, ahol a gyilkosság történt 2013. február 14-én.

Előbb Pistorius egyik barátjának, Darren Frescónak a meghallgatása folytatódott, aki elmesélte, hogy egyszer 260 km/h-val száguldoztak, majd a sportoló fegyverek iránti imádatáról is beszélt. A vádlott láthatóan nem örült az elhangzottaknak. 

Ezután jöttek a fontos bizonyítékok, a megroncsolódott fürdőszobaajtót és a mögötte található vécét is felállították a tárgyalóteremben, hogy rekonstruálni tudják, pontosan mi történt a gyilkosság éjszakáján. Gerhard Vermeulen törvényszéki szakértő a Pistorius által használt krikettütővel demonstrálta, milyen szögből adhatták le az ütéseket az ajtóra, megerősítette, hogy a vizsgálatok alapján ezzel törték be az ajtót. Az is biztos szerinte, hogy a fürdőszoba ajtaja ép volt a lövések előtt.

Pistorius állítja, véletlenül lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot, betörőnek hitte. Miután rájött, hogy mit tett, a krikettütővel törte be az ajtót, hogy kimenthesse.

A sportolót védő Barry Roux elsősorban arra helyezte a hangsúlyt, hogy milyen testhelyzetből érkezhettek a csapások az ajtóra, és Pistorius viselte-e a lábprotézisét, amikor megpróbálta betörni a keresztüllőtt ajtót. A szakértő szerint nem. 

Az ebédszünet után Roux már a bizonyítékok állapotára utazott. Zavarba hozta Vermeulent azokkal a fotókkal, melyeken láthatók az ajtóról leszakadt fadarabok, ezeket a szakértő nem vizsgálta meg korábban. Vermeulen meg is jegyezte, a képeket még soha nem látta. Pistorius védője arra igyekezett felhívni a figyelmet, hogy döntő bizonyítékokról van szó. 

A szerdai nap eseményeiről itt olvashat részletesen.

A védelem szerint a sportoló lábprotézisén talált nyomok arra utalnak, hogy megpróbálta berúgni az ajtót, ám a szakértő szerint ezek akkor is oda kerülhetettek, amikor már bejutott a fürdőbe.

Roux azt is hangsúlyozta, hogy az ajtón több sérülés látható, mint február 14-én, a gyilkosság után, arra utalt, hogy a nem megfelelő tárolás vezethetett ehhez. Vermeulen elismerte, hogy nem olyan állapotban volt az ajtó, mint eredetileg, és az is kiderült, hogy egy hullazsákba csomagolták a bizonyítékot, úgy szállították el. A szakértő csak néhány héttel később, március 8-án kezdte el megvizsgálni a bizonyítékokat.

A per csütörtök reggel folytatódik. 

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?