Facebook focira fejlesztve

2014.03.13. 15:55
Van egy hely a neten, amit arra találtak ki, hogy futballmeccseket vagy bármilyen csapateseményt szervezhessen bárki, könnyen, egy helyen. Amatőr sportolóknak szánják a Sportwavezt, de a végcél sokkal távolabbi.

Napjainkban a csapatsportok rajongói ugyanazokkal a nehézségekkel találkozhatnak, mint 20 évvel ezelőtt: hiába okos ma már szinte minden körülöttünk, ebből még egy szimpla futballmeccs szervezésénél sem érzékelnek semmit az amatőr sportolók. Harmincas vasárnapi futballistaként ugyanúgy jönnek ugyanazok a kérdések, mint gyerekkorunkban, ki jön a meccsre, hányadik helyen áll az ellenfél, egyáltalán ki az. És a még komolyabbak, mint mennyi tagdíjjal tartoznak a csapattagok?

Természetesen mindegyik kérdés megválaszolható volt eddig is, innen-onnan bejöttek az információk, személyes találkozás, mobiltelefon, sms, mail, viber, whatsapp, facebook - van már ma minden, csak össze kell szedni tíz helyről. Aki csinálta már, tudja: meccset szervezni macerás.

Akad viszont egy közösségi oldal, Sportwavez a neve, ami első ránézésre hasonlít a Facebookra, csak egy kisebb, ám annál jelentősebb közösséget szeretne összetartani: a hobbifocistákét, sőt, bármi más sport rajongóit, akik nem profik, de kedvtelésből űzik rendszeresen.

A tagoknak itt is saját profiljuk van, mint fb-n, ám a Sportwawez az a virtuális találkozóhely, ami segít elkerülni a szervezés bonyolultságából adódó félreértéseket, sőt, megakadályozza ezeket: tárolja a kezdés időpontját, figyelmeztet, hogy a játékos vagy az egész csapat le ne maradjon a saját meccséről. Egy kattintással jelezhetjük részvételi szándékunkat, vagy épp azt, ha nem megyünk sehová.

Így néz ki egy focistaprofil - angol, de természetesen az alapnyelv a magyar
Így néz ki egy focistaprofil - angol, de természetesen az alapnyelv a magyar

A sportwavez.com nemcsak a szervezésben segít, az oldal megálmodói abból indultak ki, hogy a Real és a Barca pontosan ismeri egymás gyenge pontjait, az amatőrök viszont felkészületlenül járnak meccsekre. Pedig azért, bármilyen szinten is vagyunk, számít, ha az ember tudja, kivel kerül szembe: az SW-oldal rendszerét használva pillanatok alatt felkészülhetnek az amatőrök is a következő ellenfélből, megtudhatják, mi a fair play faktoruk, kik a legjobb játékosok, milyenek a csapat statisztikái, vagy épp mennyi az ellenfél játékosainak átlagéletkora. És persze ott vannak a mai divatos kívánalmak is: a felületre fotókat lehet feltölteni, van saját profilja a focistának, a csapatnak, akár az egyesületnek. Be is jelölhetik magukat a felhasználók a képeiken.  

Sőt, a Sportwawez igyekszik megörökíteni az eredményeket, élményeket, de főleg a sikereket: számokkal értékelhetjük társainkat, ellenfeleinket vagy magunkat is, milyen teljesítményt nyújtottunk az adott meccsen – ahogy például a nagy sportújságok értékelik a sztárokat minden egyes forduló után.

Premier League, La Liga, Bundesliga, Serie A, mindegyiknek van legjobbja a pontátlag alapján, és most már lehet az xy utcai bajnokságnak, a Blasz IV.-nek vagy csak a sulibajnokságnak is. Nem kell semmi bonyolultra gondolni, név, osztályzat, enter, a többit megoldja a program: 10, 20, 30, 40 meccs után is ott a lényeg, az átlagosztályzat. A sajátunk is, az ellenfélé is.

A részletesebb statok is megvannak
A részletesebb statok is megvannak

Megtörtént eset, hogy BLSZ-nyertes focista a nagy győzelem utáni bulin elhagyta az aranyérmét. A Sportwawez segít benne, hogy érdemeinket évek után is bizonyíthassuk a kétkedőknek: a digitális érmek örökké ott csilloghatnak a profiloldalunkon, így a 15 perc hírnév helyett egy komoly éremgyűjtemény és erős statisztikák nemcsak a barátok, de hosszútávon akár az igazi játékosmegfigyelők fókuszába is helyezhetnék a tehetségeket.

Valójában az egész alapötlete is valami ilyesmiből született. Az egyik alapító 2011 júniusában a teljes, négyosztályos BLSZ gólkirálya lett 50 találatával, vagyis a pesti nagypályás focisták között a leggólerősebb. Marosi Balázs 31 évesen persze már nem a felfedezésére várt, de ahogy mondja, "azért 12 évesen idegesített volna, hogy nem tud róla senki, és nem tűnök fel senkinek, mert annyi idősen még bármi is lehet az emberből, feltéve, ha felfedezik".

Hosszútávon ugyanis ez a Sportwawez célja: aki a közösségi oldalt böngészi, a statisztikákat lapozgatva rábukkanhasson tehetségekre, játsszanak azok bárhol, bármely helyén Magyarországnak. Vagy - nagyon nagyon hosszú távon - akár az egész világnak. (Angolul is böngészhetünk rajta.)

Még manapság is, aki nincs szem előtt, pusztán azért mondhat le sportkarrierről, mert nem tűnt fel senkinek, nem volt a közönségben egy menedzser vagy csak egy jobb szemű edző, így maradt örökre az amatőrélet. Ami nem rossz, de a Bundesligában vagy a PL-ben futballozni azért még jobb lehet.

Ingyenfutball a neten

A Sportwavez ingyenes, az egyszerű kommunikáció és az adatkezelési lehetőségek a szervezetek – bajnokságok vagy épp szövetségek – számára is vonzóak lehetnek, kupák és új bajnokságok szervezése itt a legkönnyebb és leggyorsabb, egyszerűen lehet új résztvevőket is toborozni. A játékosoknak segít az átigazolásban, a csapatkeresésben vagy csak egy szombati sörmeccsen való részvételben egyaránt.

Rossi

Ismerd meg a magyar labdarúgás hősének emlékezetes pillanatait!
Folytassa, Mister!

MEGVESZEM

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM