Eltűntek Jakabos Zsuzsa izmai

2014.03.18. 14:19

A 2010-ben Európa-bajnok Jakabos Zsuzsanna vállát tavaly októberben műtötték meg, áprilisban újra versenyezni fog.

„Úgy vagyok most, mint az a kislány, akinek az ugróiskolában az első kockába kell visszamennie, hogy újra próbálkozhasson. Erdélyi Gábor doktor a tatai klinikán alapos munkát végzett, mert a krónikussá vált gyulladásomtól és annak minden kellemetlen tünetétől megszabadított, ma már nem is érzek fájdalmat. Évekig bajlódtam a vállammal, az edzéseken egyre többet, a versenyeken viszont talán azért kevésbé, mert az ottani feladatok teljesítése elvonta a figyelmemet. Tavaly már ott tartottam, hogy akkor is felszisszentem, ha a kabátomat kellett a fogasra akasztani” - mondta a Telekom sporthírszolgálatnak.

Négy hónapig nem volt edzésben.

„Tartottam a súlyfeleslegtől, ezért a szokásosnál kevesebbet ettem, így a versenysúlyomhoz képest le is fogytam 4-5 kilót. Az izmaim látványosan eltűntek, így most az erősítéssel kell a legtöbbet foglalkoznom. Emellett ki is kell lazulnom, mert a leállás hónapjaiban ebből a képességemből is sokat veszítettem. A pillangónál okozhat ez még némi gondot. Annak viszont örülhetek, hogy a terhelésekre a szervezetem tökéletesen reagál, a medencében pedig már az is kiderült, hogy a régi reflexek folyamatosan újraélednek” – folytatta.

A kínlódás hónapjai, a megkönnyebbülés napja, majd az azt követő türelemjáték hosszú hetei után most egy izgalmas üldözőverseny szereplőjeként készül a közelgő visszatérésére.

Április első hétvégéjén, közvetlenül a 25. születésnapom után, Grazban próbálom ki először magamat, ahol tavaly ilyenkor is versenyeztem már. Jó az uszoda, a tét nem túl magas, mégis nagyon izgulok, hiszen ez lesz a puding próbája. Remélem, jól megy majd az úszás. Aztán a hónap végén utazunk majd el az arizonai magaslati edzőtáborba, ahová velünk tart Kapás Boglárka is, aki szintén hosszú kihagyás után tért vissza.”

Szeretne ott lenni az augusztusi berlini Európa-bajnokságon (18-24.), de csak akkor, ha képes lesz megfelelni a maga és az edzője elvárásainak.

A hátrányom tetemes, de nem ledolgozhatatlan. A magaslati edzőtábor után több nemzetközi versenyem is lesz, így pontosan fogom tudni, hol tartok. Úgy szeretnék elmenni Berlinbe, hogy megfelelően teljesítek. Soha nem hagytam még ki négy hónapot, de emiatt a mércét semmiképpen sem fogom alacsonyabbra állítani.”

Tavaly a barcelonai világbajnokságon a 200 pillangón ötödik lett, a két vegyes úszó számban pedig egyaránt hatodik.

Jövőre, a soron következő világbajnokságon nagy tervek megvalósítására készülünk Petrov Ivánnal, az edzőmmel, a még nagyobb kihívást pedig a negyedik olimpiai szereplésem jelenti, 2016-ban Rióban” – összegzett a Győri Úszó Sportegyesület versenyzője.