Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Túlélhette volna Pistorius barátnője?

2014.03.19. 14:27 Módosítva: 2014-03-19 14:31:37
Oscar Pistorius perének 13. tárgyalási napját tartották. A ballisztikai szakértő szerint a térdtől lefelé műlábú futó csonkjain állva lőtte le barátnőjét, Reeva Steenkampot. Aki, ha az első lövés után máshová esik, talán túlélhette volna a támadást.

A ballisztikai szakértő Chris Mangena meghallgatásával kezdődött a nap. Gerrie Nel ügyész megpróbálta vele rekonstruálni, milyen helyzetben érhették a lövések Reeva Steenkampot, amikor a nő a fürdőszobában volt. Mangen szerint Steenkamp a csípőjén kapott lövés alapján állt, és nem a WC-n ült. A második lövés nem kapta telibe, a golyó gellert kapott, de így is okozott kisebb hátsérülést neki.

A szakértő úgy véli, a nő védekező pozícióba helyezkedhetett, karját maga elé tartotta. A negyedik golyó ezért is hatolhatott át felkarján, mielőtt a fejét találta el. A lövéseket 60-300 centiméter távolságból adhatták le. Mangena a lövések magasságaiból azt gondolja, hogy Pistorius a csonkjain és nem műlábain állt, amikor lőtt. A szakértő szerint a fürdőszobában lévő újságtartó okozta Steenkamp vesztét, ha nem arra esik, hanem a padlóra, elkerülhette volna a többi lövést.

A gyilkosságról a vérnyomok szakértőjét, Ian Van der Nestet is kikérdezték. A szakértő az egész házat átvizsgálta, az után is kutatott, hogy a lövések előtt lehetett-e bármilyen harc Pistorius és Steenkamp között. A bíróságon bemutatták a véres fürdőszobát is, Van der Nest a vértócsákat elemezve elmondta, hogy melyik, milyen sérülés után keletkezhetett. A WC-nél talált szerinte a fejlövés eredménye.

A boncolásnál nem találtak olyan sérüléseket, amit tompa tárgy okozhatott, így kizárható, hogy krikettütővel verték agyon Steenkampot.

A harmadik tanú Michael Sales volt, ő Pistorius Iphone-ját és Ipadjét vizsgálta meg. A gyilkossági előtti nap, február 13-a böngészési előzményeit valószínűleg maga a futó törölte, de a szakértőknek sikerült kinyerni az akkori adatokat is. Az elemzés szerint a futó pornóra és eladó luxusautókra kattintott. Barry Roux ügyvéd szerint a szakértők azt viszont nem tudták kimutatni, hogy ki használta valójában az Iphone-t.

A tárgyalás hétfőn folytatódik. Gerrie Nel ügyész valószínűleg már csak négy-öt tanút fog beidézni.