Auguszta
-7 °C
0 °C

Fa Nándornak fel kell borulnia új hajójával

2014.03.24. 09:03

Elkészült Fa Nándor új hajója, a Spirit of Hungary, amellyel visszatér az óceáni versenyvitorlázáshoz.

1979092 301611353329491 1586161786 o
Fotó: Facebook / Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat Spirit of Hungary Ocean Sailing Project - 60 foot racing boat

A háromszoros földkerülő vitorlázó vasárnap, Székesfehérváron mutatta be a 60 lábas (18 méteres) karbonvitorlást, amellyel ennek a hajóosztálynak a világbajnoki sorozatában indul. A hároméves terv csúcspontja a 2016–17-es Vendée Globe, a szóló, nonstop földkerülő verseny lesz. Az1992–93-as kiírásában a magyar hajós – legjobb nem franciaként – az ötödik helyen ért célba.

A világhírű hajóépítő, Paulovits Dénes üzemében készült vitorlást Fa Nándor műhelyében fejezték be, a munka 16 ezer órát vett igénybe.

„Ezen a hajón minden alkatrész egyedi, abszolút hi-tech, mintegy harminc kilométer kábel és több kilométer kötél van beleépítve" – mondta Fa.

A hajónak meg kell felelnie a versenyeket szervező IMOCA szigorú, mintegy 100 oldalas szabályzatának, a felmérő bizottság már az építés közben is ellenőrizte ennek betartását. A vízre tétel után is tesztelik majd, így például egy daruval felborítják, és a hajósnak egyedül fel kell tudnia állítani.

A hajót az Adriára szállítják, ahol a vízen elvégzik a még hátralévő munkálatokat, majd április-májusban lesz a bevitorlázás.

Az első verseny, amelyen a 60 éves Fa szeretne részt venni, a június 1-jén rajtoló New York–Barcelona, az Atlanti-óceánt átszelő páros verseny, ahol Fa társa a volt olimpikon, Goszleth Marcell lesz. Ezután következik december végén a Barcelona World Race, azaz a kétszemélyes nonstop földkerülő verseny. Több kisebb, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő verseny is szerepel a programban, a szériában kétévente hirdetnek világbajnokot. A végső cél pedig az újabb Vendée Globe-részvétel.

Fa Nándor 2012 decemberében jelentette be, 15 év után úgy döntött, hogy ismét tengeren fog versenyezni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!