Menyhért, Mirjam
17 °C
28 °C
Index - In English In English Eng

Vettel és Franklin kapta a sport-Oscart

2014.03.26. 16:19

A férfiaknál a Forma-1 német világbajnoka, Sebastian Vettel, a nőknél pedig az amerikai úszó, Missy Franklin lett a 2013-as Laureus-díj kitüntetettje, melyet az előző év legjobb sportolói kapják.

A sportolói Oscar-díjként számon tartott elismerés győzteseit Malajzia fővárosában, Kuala Lumpurban hirdették ki. A délkelet-ázsiai város lett az első ázsiai helyszín azt követően, hogy a Laureus Sportakadémia és a tavalyi házigazda, Rio de Janeiro között ez év elején megszűnt az együttműködés.

Idén is az ismert kategóriákban hirdettek végeredményt, vagyis díjazták az előző év legjobb férfi és női sportolóját, csapatát, az év felfedezettjét, legnagyobb visszatérőjét, legjobb extrémsportolóját és elismerést kapott a fogyatékkal élő versenyzők legjobbja is.

Vettel a Red Bull csapatával tavaly sorban negyedszer lett F1-világbajnok, míg az úszó Missy Franklin hat aranyat szerzett a barcelonai vizes vb-n. Az év visszatérője a spanyol teniszező, Rafael Nadal lett, aki hét hónap kihagyás után két Grand Slamen is (Roland Garros, US Open) nyerni tudott, illetve újra a világranglista élére került.

A nőknél a kétszeres olimpiai és Európa-bajnok orosz rúdugrót, a Laureus-díjat már 2007-ben is kiérdemelt, világcsúcstartó Jelena Iszinbajevát választották, aki hosszabb pihenőt követően a 2013-as moszkvai világbajnokságon hetedik vb-aranyát szerezte meg.  

Az év felfedezettje a MotoGP 21 éves spanyol bajnoka, Marc Márquez lett, míg az év csapatának a 2013-ban szinte mindent (Bajnokok Ligája, Bundesliga, Német Kupa, Klub világbajnokság) megnyerő Bayern Münchent látták. A fogyatékos sportolóknál Marie Bochet francia síversenyző, az extrémsportok művelői közül pedig a brit BMX-es Jamie Bestwick kapta a sportakadémia tagjaitól a legtöbb szavazatot.