Messi, Cé sehol nincsenek ehhez képest

2014.03.31. 09:18

Csütörtök este jelentette be a Detroit Tigers baseballcsapat, hogy nyolcéves szerződéshosszabbítást kötött Miguel Cabrerával, aki ezzel minden idők legjobban fizetett sportolója lett, hiszen 10 év alatt 292 millió dollárt (65,7 milliárd forint) keres majd.

A 30 éves venezuelai hármas védő (third baseman) 2007-ben, egy csereüzlet részeként került Detroitba a Florida Marlinstól, akkor egy nyolcéves, 153,3 millió dolláros szerződést írt alá a Tigersszel. Ebből még két éve volt vissza, ehhez jött hozzá a mostani nyolc, ráadásul a szerződés végén a klubnak további kétéves opciója van, évenként 30 millióval, így akár 352 milliót is kereshet majd 42 éves korára, bár ez azért valószínűtlennek tűnik.

149659971
Fotó: Jared Wickerham / Europress / Getty

Az eddigi legmagasabb fizetés a jelenleg dopping miatt eltiltott baseballozóé, Alex Rodriguezé volt, aki tíz évre 275 millióért írt alá a New York Yankeeshez, bár az eltiltása miatt ezt nem fogja mind megkapni.

A legmagasabb átlagfizetést azonban nem tudta megdönteni az elképesztő ütőerejű Cabrera, az a csapatsportok tekintetében egy másik baseballozóé, Clayton Kewshaw-é maradt: a Los Angeles Dodgers dobójátékosa hét éven át, évente valamivel 30 millió dollár fölött keres majd. Bár ha csak a nyolcéves, 248 milliós hosszabbítást nézzük, az 31 milliót jelent Cabrerának évente. Az egyéni rekordot a bokszoló Floyd Mayweather tartja minimum 72 milliós évenkénti fizetésével - a 21 legmagasabb fizetésű sportoló között ő az egyetlen, aki nem baseballozik.

Összehasonlításképp, a legnagyobb összértékű szerződéssel bíró labdarúgó, Lionel Messi 8 évre 148,8 millió dollárt kap a Barcelonától, de Cristiano Ronaldo is „csak” 102 milliót kapott az első szerződésében a Realtól - ez a szeptemberi hosszabbítással 169,5 millióra nőtt. A hokisoknál Alekszander Ovecskin 13 éves, 124 millió dolláros szerződése vezet, míg az amerikai futballban Calvin Johnson nyolcéves, 132 milliós fizetése a legjobb. Az NBA-ben Kobe Bryant 136,4 milliója is eltörpül a baseballozók fizetése mellett, a Los Angeles Lakers játékosa 7 évre kapott ennyit.