A magyar labdarúgás vége: Gibraltár ifijeit sem tudjuk megverni

2014.04.17. 10:21

Újabb mélypontot ért el a magyar futball, amikor U18-as válogatottunk szerda este 2-2-es döntetlent ért el Gibraltár ellen.

Egy Barcelona–Real Madrid Spanyol Kupa-döntő közben sok minden elsikkad a futballvilágban, az ember még egy Bayern München-kupaelődöntőt is maximum fél szemmel néz, nem hogy egy magyar U18-as barátságos meccsel foglalkozik. Az El Clásico miatt pedig majdnem ki is maradt egy történelmi mérkőzés a magyar utánpótlás kapcsán – a meccs, amikor nem tudták legyőzni egy 30 ezres ország U19-es csapatát.

Az MLSZ honlapján ezzel a címmel írnak a tegnapi mérkőzésről: „U18: emberhátrányban egyenlítettünk Gibraltárban,” vagyis majdhogynem sikerként is értékelhető, hogy tíz emberrel sikerült kiharcolni az egy pontot a barátságos meccsen.

u18 3-e1395245686569 (1)
Fotó: mlsz.hu

Mentségükre legyen mondva, hogy órási feladatra vállalkozott Pisont István csapata, hiszen az U18-as keretnek a gibraltári U19-cel, vagyis egy évvel idősebb, képzettebb, fizikailag és technikailag fejlettebb játékosokkal kellett játszania. És még a pálya állapota sem kedvezett a kombinatív játéknak, „láthatóan nehéz volt megszoknia a csapatnak” – olvasható az MLSZ beszámolójában.

Gibraltár labdarúgásáról tudni kell, hogy 2013-ban kerültek be az UEFA-tagországok közé, felnőtt csapatuk első hivatalos mérkőzését tavaly novemberben, Szlovákia ellen játszotta (0-0). Az U19-es csapatuk valamivel korábban, októberben – U19-es bajnokság nélkül – vágott bele az Eb-selejtezőkbe. Ezen a szinten szerdáig négy mérkőzésük volt, mindet elvesztették, 0-23-as gólaránnyal, pedig nem játszottak mással, csak Bulgáriával, Horvátországgal, Csehországgal és Ciprussal. A csehek elleni meccset úszták meg 3-0-lal, a többiek legalább hatot lőttek nekik, a magyar válogatottnak viszont egy 2-2-es döntetlennel kellett beérnie.

Gibraltár lakossága a legfrissebb népességi adatok szerint nem éri el a 30 ezret. A magyar népesség összetételét mutató KSH-táblázat alapján a lakosság nagyjából 6-7 százaléka esik a 15–19 éves korosztályba. Ettől nyilván eltérhet Gibraltár, de viszonyítási alapnak jó. Ennek a fele férfi, az U19-es csapatba pedig vélhetően nem kerültek be 18 évesnél sokkal fiatalabbak.

Összesen tehát nagyjából a lakosság 1-2 százalékával számolhatunk – ez 300-600 fős merítési lehetőséget jelent. Ebből került ki egy olyan csapat, amelyet nem tudott legyőzni a milliárdokból támogatott magyar utánpótlás.

Hiába volt fölényben a magyar válogatott, hiába voltak ziccerek, Gibraltár ki tudta billenteni egyensúlyából egy szabadrúgás után a magyar kapust, Horváth Dánielt, utána pedig már meg is volt vezetés, majd nem sokkal később az utolsó magyar védő vesztett labdát, így lett 2-0. Lenzsér Bence kiállítása csak a 77. percben jött, így erre nem lehetett fogni az eredményt. De akkor mi lehetett a baj?

Pisont István szavaiból minden kiderül:

Mezőnyben jól játszottunk, már a meccs elején megvoltak a helyzeteink, de kihagytuk őket, az ellenfél pedig két egyéni hibából vezetést szerzett. Innentől futni kellett az eredmény után, mégpedig egy 8-10 emberrel védekező, foggal-körömmel küzdő ellenféllel szemben.

Nagyon nehéz volt feltörni a hazaiak védekezését, és miután ilyen felállásban még sosem játszott a támadósorunk, nem volt meg a játékosok között a megfelelő összhang, sokáig meddő volt a fölényünk. A cserék után lendületesebb lett a játékunk, de az utolsó negyedórában emberhátrányban kellett futballoznunk, így végül csak az egyenlítés sikerült, a győztes gólt nem tudtuk megszerezni.

A mezőnyben nyújtott játékkal elégedett lehetek, voltak jó egyéni teljesítmények is a csapatban, ugyanakkor voltak hibáink is, amelyekből sokat tudunk tanulni a későbbiekben.

Illetve dehogy derül ki bármi is. Pisont nyilatkozatát olvasva valahogy az az érzés fogott el, hogy ilyen magyarázatot már hallottam. És nem a minden magyar válogatott meccs utáni interjúra gondolok, hanem a Belga 22 férfi című számának a végére, amiben így hangzik a mérkőzés utáni értékelés:

Igazából az időpont nem volt annyira jó, a fiúk ilyenkor aludni szoktak, meg a nap is pont rossz szögben sütött a pályára. Az első gólnál a Tibit elfektették egy testcsellel, aztán a Gullit a kapus Gabesz mellett laposan a hálóba gurította a labdát.

A második gólról egyáltalán nem mi tehettünk, a partjelző intett valamit, mi meg minndannyian félreértettük. A meleg is egy kicsit megnyomta a fiúkat, a hátvéd Gabesz kicsit frontérzékeny.

A 3. gólról sajnos kicsit lemaradtam, mert éppen akkor ápoltak. A 4. gólnál éppen a Gabeszt cserélték be, és nem sikerült felvennie a ritmust. Az 5. gól előtt lett volna egy helyzetünk, de csak a félpályáig sikerült eljutnunk. A szünetben az edző Gabesz bá mondta, hogy figyeljünk a szélekre, úgyhogy mindannyian kihúzódtunk, aztán középen maradt egy hatalmas üres terület. Ez jelentette igazán a meccs fordulópontját.

Ezután az ellenféltől kiállítottak két játékost, ettől megzavarodtak a fiúk. A Gabesz utolérte volna a Gullitot, csak megbotlott egy vakondtúrásban. A Gullit kitette szélre a Kannavárónak, aki már várta a labdát, a Gabesz meg üres területre futott ahol meg már nem volt senki, onnan meg már a Gullit elfutott, de addigra már gól lett. A 7. gól olyan gyors volt, hogy nem is láttuk, majd a videóról kielemezzük.

Aztán gyors 3 góltól megzavarodtunk egy kicsit, egyszerűen kihagytak a fiúk, és gyorsan bekaptunk még kettőt. A 13-nál, a szabadrúgásnál már úgy tűnt, hogy mellé fölé megy a labda, de egy arra szálló sirály tarkóján megpattant és beesett a kapuba. Igazából fejben elfáradtunk, de jó tapasztalat volt, amit a jövőben tudunk hasznosítani.

Mi az, hogy elégedett a mezőnyben mutatott játékkal? Azzal, hogy Gibraltár ellen 0-2-ről kellett valamit összehozni? Mit akart elérni a felkészülési meccsen? Mi a célja az U18-as csapatnak? Februárban, amikor az olaszok 6-0-ra verték az U17-es keretet, Pisont lesújtóan értékelt. Igaza is volt, és egy hónapja az U18-asoknál Olaszország már csak 2-0-ra nyert. De tegnap nem volt lesújtva. Tegnap elégedett volna, és sokat tudunk tanulni a meccsből. Ezek szerint tehát nincs gond, a magyar–olasz 0-6-hoz képest a gibraltári–magyar 2-2 előrelépés.

A Gibraltárral 2-2-t játszó U18-as keret 
Horváth Dániel   Győri ETO FC  
Koszecz Kristóf   Békéscsaba 1912 Előre SE  
Talabér Attila   MTK  
Lenzsér Bence   Győri ETO FC  
Kecskés Ákos   Atalanta  
Nagy Ádám   Győri ETO FC  
Spandler Csaba   PFLA  
Vida Máté   Vasas SC  
Jancsó András   Illés Akadémia  
Szántó Tamás   Rapid Wien  
Csima Rajmund   Stuttgarter Kickers  
Rácz Barnabás   Illés Akadémia  
Tóth Martin   Illés Akadémia  
Sallói Dániel   Újpest FC  
Sejben Viktor   Videoton FC  
Murai Márk   Kaposvári Rákóczi FC