Pistoriust saját tanúja is megszívatta

2014.04.17. 14:56
Újra Roger Dixon igazságügyi szakértőt kérdezték ki, de a védelem tanúját az ügyész szétszedte, ráadásul a szakértő egyáltalán nem volt körültekintő, és meglepetésre, Pistoriusnak ellentmondó következtetéseket is levont.

Oscar Pistorius gyilkossági perének 25. napján Gerrie Nel ügyész először két hangot játszott be, egy pisztolylövést és egy zajt csapó krikettütőét. Dixon szerint, ha ezek háttérzajok, akkor nem lehet megkülönböztetni azokat egymástól, így a szomszédok is tévedhettek, amikor azt állították, hogy a női sikolyt előtt ütéseket hallottak.

Az eredetileg geológus végzettségű szakértő elmondta azt is, hogy az egyik éjjel Pistorius házában tartózkodott, hogy rekonstruálja, milyenek lehettek a látási viszonyok a gyilkosság éjjelén. Dixon szerint a folyosó végéről Pistorius már nem láthatta, hogy valaki fekszik-e az ágyban, vagy sem. Az ügyész nem nagyon tudott mit kezdeni azzal sem, hogy Dixon csak szubjektív értékeléseket adott, de fénymérést nem végzett. A szakértő fotókat is készített, de Nel nem fogadta el azokat, mert az egyik fotón térdeplő ember legalább 20 centivel alacsonyabb Pistoriusnál, így képtelenség rekonstruálni pontosan, mi történhetett.

Dixon aztán arról beszélt, hogy a megölt Reeva Steenkamp milyen sorrendben kapta a lövéseket. A szakértő szerint a nő nem ült a mellékhelyiségben, hanem állt és éppen nyitotta az ajtót, amikor az első lövést kapta a csípőjénél, aztán a földre esett, majd további hármat kapott.

Dixon Pistorius vallomásának is ellentmondott, amikor a futó állításával szemben azt mondta, az újságtartó ott volt, ahol a rendőrök lefényképezték, és azt nem mozdították el.

Pistorius valószínűleg megpróbálta berúgni az ajtót, mert Dixon a futó műlábaiból származó szálakat talált rajta. A szakértő egy letört protézisdarabot is bemutatott, de Nel szerint az sokkal kisebb, mint az ajtón okozott sérülés, tehát nem akkor tört le. Az ügyész akkor is zavarba hozta Dixont, amikor arról kérdezte, hogy miért nem mérte meg pontosan, milyen szögben csapódtak a lövések az ajtóba, és egyáltalán, miért nem készített jegyzőkönyvet a felmérésről. Az is kiderült, hogy Dixon életében először a bíróságon fogta meg Pistorius műlábát, ő csak egy darabot vizsgált belőle korábban.

A szándékos emberöléssel vádolt futó perét május 5-éig elhalasztották.