Pistorius barátnője életéért imádkozott, amikor az első szemtanúk lakásához értek

2014.05.05. 14:07

Rövid nappal, mindössze 4 órányi meghallgatással folytatódott Oscar Pistorius, a gyilkossággal vádolt műlábú futó tárgyalása Dél-Afrikában, miután a védelem mindössze két tanút idézett be hétfőn a tárgyalóterembe.

A már többször meghosszabbított és elhalasztott tárgyalást április 17-e után folytatták. A védelem elsőként azt a Johan Standert szólította, akit Pistorius barátnője, Reeva Steenkamp lelövése után hívott telefonon, ám őt nem Barry Roux, Pistorius védelmének vezetője, hanem Kenny Oldwage faggatta. Stander az ügyvivője annak a lakóparknak, ahol maga és a futó is lakik.

Stander, aki Pistorius barátjának vallotta magát, 2009 óta ismerte a sportolót. Amikor a lövöldözés után az felhívta telefonon, ezt hallotta: 

Johan, kérlek, kérlek, gyere a házamhoz. Lelőttem Reevát. Azt hittem, hogy egy betörő. Kérlek, kérlek gyere gyorsan.

Stander lánya, aki a helyszínre is elkísérte, sikítást hallott az éjszakában, míg egy szomszéd, Johan Stipp négy lövésről, sikításról, majd újabb négy lövésről számolt be – Stipp korábbi vallomásában kevesebb lövésről beszélt egyébként. Amikor Standerék a helyszínre értek, Pistorius éppen a lépcsőn volt, a kezében Steenkamp holttestével, akinek jól látható fejsebe volt. Amint Pistorius meglátta Standert és az őt elkísérő lányát, megkönnyebbültnek tűnt, de zokogott, majd arra kérte őt, hogy vigye kórházba a nőt, hogy segítsenek rajta.

A mentőket Stipp kérésére hívták ki, a rendőröket viszont Stander hívta a biztonsági személyzeten keresztül, mint ahogy Pistorius bátyját, Carlt is ő értesítette. Stander vallomásának legfontosabb pontja az volt, amikor arról beszélt, hogy őszintének látta a lövöldözés után megtört Pistoriust, aki Steenkamp életéért imádkozott, ahogy ő a lakáshoz ért lányával.

A meghallgatást Stander lányával, Carice-szal folytatták, akit apjához hasonlóan saját kérésére nem mutattak a televíziós közvetítésben. Ő segélykiáltásokra ébredt 2013. február 14-án, ám egy férfi hangját hallotta, lövésekről pedig nem számolt be, majd részletesen leírta, ahogy törölközőkkel próbálta elállítani Steenkamp vérzését, illetve a szájába helyezte az ujjait, hogy segítse annak légzését – ezt Pistorius arcát a kezeibe temetve hallgatta.

Stander lánya azt is elmondta, hogy a mentők megérkezése után hatalmas volt a zűrzavar, rengeteg ember volt a helyszínen, akik mindenféle ellenőrzés nélkül járkáltak a házban, és nem lehetett tudni, hogy ki rendőr közülük, és ki nem.

A tárgyalás kedden folytatódik, továbbra is a védelemmel, amely a jelenlegi várható befejezésig, vagyis május 16-ig szólíthatja tanúit.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport