Pistoriust pszichiátriára küldhetik

2014.05.13. 15:20
Oscar Pistorius gyilkossági perének hétfői és keddi napján pszichológust kérdeztek arról, hogy milyen mentális állapotban lehetett Pistorius a gyilkosság éjszakáján, illetve az azóta eltelt időben.

Meryll Vorster pszichiáter május 2. és 7. között Pistoriusszal, a futó családjával és barátaival is interjúzott. Hétfőn azt mondta, hogy Pistorius gyerekkora óta szorongásos zavarban van, jelenleg poszttraumatikus stresszt él át, de ez nem igényel különösebb kezelést. Vorster elmondta, amint Pistorius egyre ismertebb lett, úgy nőtt a paranoiája, hogy áldozattá válhat, de a profilalkotás közben az is kiderült róla, hogy ha baj van, inkább harcol, mintsem elfutna.

A Gerry Nel ügyész Vorster szakvéleménye alapján azt kérte, hogy Pistoriust helyezzék pszichiátriai megfigyelés alá, mert szerinte szorongásos betegsége a gyilkosságban is közrejátszhatott, és szükség lehet egy független szakvéleményre is. Thokozile Masipa bírónő szerdán hoz döntést arról, hogy Pistoriusnak be kell-e vonulnia egy pszichiátriára.

Nel azt is elmondta, hogy szerinte a védelem, más eszköze híján, Pistorius beszámíthatatlanságát próbálja bizonyítani, hogy ezzel is mérsékelje majd a futó büntetését.