Besenyei győzelemre készül Malajziában

2014.05.15. 13:51

Az első két versenyt pont nélkül záró Besenyei Péter műrepülő-világbajnok úgy látja, van esélye a győzelemre a Red Bull Air Race idei szezonjának harmadik viadalán, amelyet a malajziai Putrajayában rendeznek meg a hétvégén.

"Jó hír, hogy láttuk, ha a motor jól működik, akkor a repülőgép nyerésre esélyes" - jelentette ki Besenyei, aki a malajziai pályáról azt mondta, nem tűnik olyan trükkösnek, mint a horvátországi, de hogy milyen valójában, az csak az első edzés után derül ki. Hozzátette, a nagy meleg és a magas páratartalom a motorokat és a pilótákat is próbára teszi majd.

A magyar pilóta az első idei futamon motorhiba miatt nem szerzett pontot, legutóbb, a horvátországi Rovinjban pedig hozzáért az egyik kapuhoz, így az első körben búcsúra kényszerült, összesítésben kilencedik lett.

"A csapattal továbbra is motiváltak vagyunk, van még esély a bajnoki címre" - idézte Besenyeit a menedzsment csütörtöki közleménye.

Az először 2005-ben megrendezett és hároméves szünet után az idén újraindított világbajnokságnak - amelyet a világ leggyorsabb versenyének is neveznek - az idei a hetedik idénye. Változás a korábbiakhoz képest, hogy a mezőny tagjainak egységes motorral, propellerrel és kipufogórendszerrel felszerelt gépekkel kell versenyezniük, a pilótákra ható centrifugális erő nem lehet nagyobb 10 G-nél, a pályát jelölő felfújható kapuk pedig 20 helyett immár 25 méter magasak.

A látványos, ezért népes közönséget vonzó futamok alkotta sorozat - Besenyei Péter közreműködésének is köszönhetően - valójában már 2003-ban elindult, de világméretűvé 2005-re fejlődött. A pilótáknak az egyes versenyeken a felfújható oszlopokkal kijelölt kapuk között átrepülve kell a lehető legrövidebb idő alatt teljesíteniük a pályát. Budapesten 2003 és 2009 között, a Duna felett rendeztek futamokat. Besenyei Péter 2003-ban megnyerte a sorozatot, 2004-ben, 2005-ben és 2006-ban második, 2007-ben harmadik volt.

Az idei szezonban három kontinens hét országának nyolc városában rendeznek futamot. A mezőnynek 12 pilóta a tagja. Putrajaya után a lengyelországi Gdyniába, az angliai Ascotba, az egyesült államokbeli Dallasba és Las Vegasba, valamint - a pontos helyszínnel még adós - Kínába látogatnak el a műrepülők.