Visszahívták, majd újraválasztották

2014.05.19. 19:14

Előbb a teljes elnökséget visszahívták a küldöttek a Magyar Asztalitenisz Szövetség (MOATSZ) hétfői, rendkívüli, tisztújítással kibővített közgyűlésén, majd Nátrán Roland elnököt megerősítették pozíciójában. A régi-új sportági vezető, az Eximbank vezérigazgatója 41, míg kihívója, Font Sándor fideszes országgyűlési képviselő 26 szavazatot kapott, írta az MTI.

A maratoni hosszúságú ülésen a küldöttek először titkos szavazással arról döntöttek, hogy nemcsak az elnöki posztra, valamint a megüresedett két elnökségi helyre tartanak választást, hanem Nátrán Roland javaslatát elfogadva a teljes elnökséget visszahívják.

Előtte hosszas vita alakult ki a két tábor között arról, hogy a közgyűlés egyáltalán dönthet-e a teljes elnökség megújításáról. A tavaly hivatalba lépett elnök, Nátrán Roland szerint a sporttörvény biztosít erre lehetőséget, Font Sándor - aki negyven éve asztaliteniszezik, és ma is a Soltvadkerti TE igazolt versenyzője - viszont arra hivatkozott, hogy valamennyi elnökségi tag együttes visszahívása ellentétes a MOATSZ alapszabályával. A tagok többsége végül - 35 igen, 29 nem szavazat és 3 tartózkodás mellett - az első verzió mellett foglalt állást.

Az elmúlt egy év munkájának értékelése során több hozzászóló egyetértett abban, hogy Nátrán Rolandot elismerés illeti szövetség pénzügyi konszolidációjáért (2013 tavaszán még 72 millió volt az adósság), ugyanakkor sűrűn kapott bírálatokat is. Elsősorban amiatt kritizálták, hogy nem tudta elsimítani a sportágban kialakult ellentéteket, valamint ígéretével ellentétben a MOATSZ-ot egy szolgáltató szövetséggé formálni, és ez végül odáig vezetett, hogy tarthatatlan a kapcsolat alakult ki közte és a régi elnökség egyes tagjai között.

A régi-új elnök kortesbeszédében elismerte, hogy maga is kudarcosnak érzi az elmúlt időszakot, majd újraválasztása melletti érvként azt emelte ki, hogy a közelmúltban kompromisszumra jutottak tavalyi vetélytársával, az elnöki posztra akkor aspiráló Pósfai Gáborral, s úgy érzi, ketten összefogva békét tudnak teremteni a sportágban. Nátrán hozzátette: a jövőben ő a gazdasági ügyeket vinné, míg a szakmai irányításért általános alelnökként Pósfai lenne a felelős.

A küldöttek a három alelnöki posztra Fehér Lászlót (61 szavazat), Gara István (61) és Pósfai Gábort (44) választották meg.