Kiss Norbert nyerte a kamion-Eb idénynyitó szombati második futamát

2014.05.24. 18:23

Kiss Norbert, az OXXO Energy Truck Race Team pilótája nyerte a kamion Európa-bajnokság szezonnyitó misanói versenyhétvégéjének szombati második futamát. A kora délutáni időmérő edzésen Kiss végig meggyőző fölényben volt a riválisokkal szemben, végül közel négytized másodperccel volt gyorsabb, mint a címvédő német Jochen Hahn. A magyar istálló másik pilótája, a 17 éves Major Benedek kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtva a 9. rajthelyet szerezte meg a 19 fős mezőnyben írja az MTI.

Az első futamon Kiss remekül kapta el a repülőrajtot, az első kanyarkombináció után megtartotta vezető pozícióját, majd körről körre, tizedmásodpercről tizedmásodpercre növelte előnyét az őt üldöző Hahnnal szemben. Major a startnál egy helyet javított, de folyamatosan küzdenie kellett a nyolcadik pozíció megtartásáért. Kiss a táv felénél műszaki hiba miatt visszaesett az ötödik pozícióba, s nem is tudott már előrébb kerülni, míg Major az utolsó körben elveszítette a 8. helyet, így kilencedikként ért célba.

A második versenyt a szabályoknak megfelelően - az első futam első nyolc helyezettje fordított sorrendben áll fel a rajtrácsra - Kiss a negyedik, Major a kilencedik pozícióból kezdte meg. Előbbi a startnál azonnal megelőzte előle induló két riválisát is, majd a második körben egy határozott előzéssel átvette a vezetést. Major közben műszaki hiba miatt feladni kényszerült a versenyt. Kiss a vezetés birtokában saját tempóját tudta diktálni, s végül közel 8 másodperces előnnyel megnyerte a futamot.

Misanóban vasárnap ismét egy időmérőt, s két, egyenként 12 körös versenyt rendeznek meg a 2011-ben tragikus körülmények között elhunyt San Marinó-i motorversenyzőről, Marco Simoncelliről elnevezett pályán.

A kamion Eb-n az idén hat gyártó, a MAN, a Renault, a Scania, az Iveco, a Freightliner és a Mercedes-Benz képviselteti magát.