Rédli András is nyolcaddöntős a vívó-vb-n

2014.07.20. 13:02

Szász Emeséhez hasonlóan Rédli András is túljutott az első két fordulón a kazanyi vívó-világbajnokságon. A férfi párbajtőrözők 64-es táblájára ugyancsak feljutott további három magyar, Boczkó Gábor, Somfai Péter és Szényi Péter ugyanakkor az első körben kikapott.

Az idén Európa-bajnok Rédli ráijesztett az érte szorítókra, Yuval Shalom Freilich ellen ugyanis az elején korántsem vívott hatékonyan. Az izraeli meglepetésre 7-4-re elhúzott, majd a szünet utáni első tust is ő adta, a magyar párbajtőröző azonban, aki a pihenő alatt távolról is jól érzékelhetően rendkívül elégedetlen volt, megrázta magát, szép akciókkal felzárkózott, aztán további egylámpás találataival elbizonytalanította ellenfelét.

Következő pástra lépése alkalmával is megdolgozott a sikerért. A kanadai Hugues Boisvert-Simard-ral 10-10-ig együtt haladt, de azután már csak az ő zöld lámpája villant fel. A párbajtőrre nagyon is jellemző asszót láthattak a nézők: sokáig megjósolhatatlan volt, ki lesz a győztes, aztán hirtelen minden nagyon gyorsan eldőlt.

A másik három magyar indulónak viszont nem sikerült nyernie már az első mérkőzésén sem.

Boczkó Gábor, aki egyéniben volt már világbajnokságon bronzérmes is, Eb-n pedig háromszor győzött, kiélezett asszót vívott Pavel Pitrával. A mérkőzés elején többnyire a magyar vívó vezetett, később inkább a cseh. Boczkó 7-10-nél nehéz helyzetbe került, de 12-12-nél utolérte ellenfelét, majd 13-12-re és 14-13-ra már nála volt az előny. Ekkor a hirtelen agresszívan támadó Pitra a pást végén elérte őt, majd következett a ráadás, amelyben megint a cseh szúrása volt pontosabb.

„Verhető ellenféltől kaptam ki. Ő jobban vívott annál, ahogy szokott, én pedig rosszabbul - kezdte értékelését csaknem egy órával az asszó után az akkor még mindig letört Boczkó. - Azért fáj különösen a vereség, mert a hátrányomat ledolgoztam, aztán a végén kétszer meglepett a cseh fiú.”

Elmondta még, hogy az egész éve nem sikerült jól. 

„Novemberben elszakadt a vállamban három szalag, emiatt gyakorlatilag fél évig nem edzettem rendesen. Közben körülbelül hat-nyolc kiló izom jött le rólam, és ezt érzem is a versenyeken. Az én vívásom a dinamikára, az atletikusságra épül, így most hiába csinálom meg az akciókat, valami apróság a végén hiányzik” - mondta.

Hozzátette még, hogy a világbajnokságra lázzal, hasmenéssel járó vírusos betegséggel jött ki, s bár egy napja már viszonylag jól érezte magát, azért a dinamikára ez is kihatással lehetett, majd megismételte, hogy nagyon bántja a vereség, mert a hátráltató körülményekkel együtt sikerült ledolgoznia hátrányát, végül mégsem léphetett tovább.

Egy tussal kapott ki Csang Cseng-csiétől a selejtezőben remekül vívó Somfai Péter is, de ő jórészt ment az ellenfele után, mivel 2-2-től végig a kínai vezetett. A magyar párbajtőröző többször is három-négytusos hátrányba került, 12-13-nál azonban felcsillant a remény. Akkor viszont már csak kilenc másodperc volt hátra, ráadásul a következő akció után Csang örülhetett, a végére pedig egy együttes találat maradt.

„Taktikai hibát követtem el. A kínaiak ellen általában nem jó, ha előre megy az ember és támadni próbál, de mint utóbb kiderült, most ezt kellett volna tenni, mert ilyen akciókból voltam eredményes” - összegzett Somfai.

Szényi Péter Ruszlan Kurbanovtól kapott ki öt tussal úgy, hogy 3-3 után végig a kazah vezetett.

    Eredmények:

    a 64 között:

Rédli András-Yuval Shalom Freilich (izraeli) 14-10

Pavel Pitra (cseh)-Boczkó Gábor 15-14

Csang Cseng-csie (kínai)-Somfai Péter 15-14

Ruszlan Kurbanov (kazah)-Szényi Péter 15-10

    a 32 között:

Rédli - Hugues Boisvert-Simard (kanadai) 15-10