Pistorius hazugságokra építette védelmét

2014.08.08. 14:27

Oscar Pistorius gyilkossági pere már a 41. tárgyalási napon jár. Csütörtökön a vád-, pénteken a védőbeszédet tartották meg a jogászok. Gerrie Nel ügyész a műlábú futó hazugságra épített védelmére próbált rámutatni, meg van győzödve róla, hogy előre megfontolt szándékkal ölte meg barátnőjét, Reeva Steenkampot.

Tisztességtelennek nevezte a vád képviselője a védelem erőfeszítéseit, amely többféle elmélettel is előállt, írja a MTI. Gerrie Nel ügyész szerint Pistorius saját hazugságainak a csapdájába esett. Tizenhárom hazugságra próbált rávilágítani.

„Csak ketten voltak a házban. Az egyiküket megölték, a másik életben maradt 2013. február 14-én reggel" – hangsúlyozta az ügyészség, amely szerint Reeva Steenkamp modell, a sportoló barátnője a mellékhelyiségbe menekült barátja dühe elől, aki ezután négy nagy erejű lövedékkel az ajtón keresztül agyonlőtte.

Rabló vagy reflexből?

Gerrie Nel szerint Pistorius többször is egymásnak ellenmondó tanúvallomásokat tett, és a történteknek az általa előadott verziója minden valóságalapot nélkülöz. Amikor pedig nem tudta kimagyarázni magát, az ügyvédeit hozta kínos helyzetbe. Először azt mondta, hogy 29 éves barátnőjét a mosdóban elrejtőzött rablónak hitte, ezért lőtt rá, később úgy módosította vallomását, hogy reflexből lőtt, anélkül, hogy bárkit is meg akart volna ölni.

A bíró által hosszúnak talált vádbeszéd alatt Pistorius a vádlottak padján mocorgott és többször is ásított. Először jelent meg a tárgyaláson apja, Henke Pistorius, akárcsak az áldozaté, Barry Steenkamp. Nem volt viszont jelen a vádlott bátyja, Carl Pistorius, akit családja szerint múlt heti autóbalesete miatt intenzív osztályon ápolnak.

Pistorius félt

A vád ténybeli tévedéseire igyekezett rámutatni pénteken Pistorius védője. Barry Roux ügyvéd azzal érvelt, hogy Pistorius veszélyben érezte magát, és a rendőrség szakszerűtlenségére hivatkozott, amely a tetthely lefényképezése előtt több tárgyat is elmozdított a házban. Azt is kifogásolta, hogy a nyomozást vezető főfelügyelőt, a később tisztségéről lemondott Hilton Bothát nem hallgatták meg tanúként.

Bár egy igazságügyi orvosi szakvélemény szerint a 27 éves sportoló felelős a tetteiért, és nem szenved általános szorongásban, mint ahogyan azt a védelem által felkért szakértő állította, Barry Roux ügyvéd továbbra is kitart amellett, hogy a kiskorában mindkét lábán térd alatt amputált férfi fogyatékossága miatt túlérzékeny.

Thokozile Masipa bíró várhatóan pénteken jelenti be, mikor hirdet ítéletet a március 3. óta tartó perben. Ha bűnösnek találják, Pistorius akár 25 évi, nem csökkenthető időtartamú börtönbüntetésre számíthat.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport