Ferenc, Olívia
-3 °C
3 °C

Még egy érem az atlétikai Eb-ről

2014.08.17. 17:21

A súlylökő Márton Anita országos csúccsal bronzérmet nyert vasárnap a zürichi atlétikai Európa-bajnokság zárónapján.

    Az idei fedett vb-n hatodik Márton Anita 17,36 méterrel - a zuhogó esőben rendezett selejtezőből - a hatodik helyen jutott be a fináléba. Utána kijelentette: meg akarja dönteni a 18,62 méteres országos csúcsot.
    Ez vasárnap már második dobására csaknem sikerült, a 17,47-es biztonsági kezdés után 18,53 méternél ért földet a súlygolyó. Ezzel a negyedik helyre lépett előre. A negyedik sorozatban érte el legjobbját: 19,04 méterrel megjavította a magyar rekordot, egyben pedig feljött a harmadik helyre. Horváth Viktória 27 éves csúcsát adta át a múltnak, és mivel még csak 25 éves, nála idősebb rekordot döntött meg.
    Márton Anita teljesítménye azért is bravúros, mert a döntőben csak a kilencedik idei legjobb eredménnyel rendelkezett.
    "Amikor megláttam az eredményjelzőn, hogy 19 méter, azt mondtam magamban: Úristen, ezt nem hiszem el! Régóta mondják nekem, hogy simán 19 méter fölött kellene löknöm, most sikerült átlépnem ezt a lélektani határt" - nyilatkozott az MTI-nek Márton Anita, akit idén a Gyémánt Liga-sorozat versenyeire is meghívtak.
    Hozzátette: már második dobása is egyéni csúcsot jelentett.
    "A 19,04 méter után még próbáltam javítani, mert akkor csak öt centivel volt előttem az orosz lány. Közben pedig nagyon izgultam, nehogy megelőzzenek."
    Eredmények:
    női súlylökés, Európa-bajnok:
    Christina Schwanitz (Németország) 19,90 m
2. Jevgenyija Kolodko (Oroszország) 19,39 
3. Márton Anita 19,04 - országos csúcs