A női Nadal törte meg az ázsiai uralmat

2014.09.02. 07:24

Sporttörténelmet írt Carolina Marín. A 21 éves tollaslabdázó Spanyolország első világbajnoka lett a sportágban, de ami sikerét még ennél is jelentősebbé teszi az az, hogy egy kínai játékost vert a döntőben, így 15 év után először lett nem ázsiai világbajnoka egyéniben a tollaslabdának.

Marín Spanyolországban már a női Rafael Nadal címkét is megkapta.

A tollaslabda is azok között a reflexsportok között van, mint az asztalitenisz, lassan évtizedek óta ázsiaiak uralják a mezőnyt. A világkupákon, világbajnokságokon, olimpiákon legtöbbször a koreaiak, tajvaniak, indiaiak, kínaiak, hongkongiak és indonézek osztoznak a dobogón, egyszer-egyszer még dán vagy brit versenyzőknek sikerül elcsípni egy-egy helyezést, de jobbára ők is csak párosban eredményesek.

Ezért is volt bombameglepetés, többek szerint a világbajnokságok történetének legkülönösebb eredménye, hogy a nem túl nagy tollaslabdázó hagyományokkal bíró Spanyolország adott most egyéni világbajnokot.

Marín hat éve játszik, már elég magas szintre jutott, tavaly már Európa-bajnok és vb-5. volt, de győzelmet így sem sokan vártak tőle a koppenhágai vb-n.

Utoljára a dán Camilla Martinnak sikerült női egyéniben vb-t nyernie, de 1999 óta európai születésű játékosok összesen csak négy bronzérmet tudtak gyűjteni a számban.

Marín kilencedik kiemeltként kezdte a dániai vb-t. Az első fordulóban erőnyerő volt, de utána csak ázsiaiakat kapott. A 16 közé megszenvedett a malajziai Jing YeeTee-vel, csak három szettben tudta legyőzni. A következő körben viszont meglepően könnyedén jutott túl a harmadik kiemelt Jihan Vangon (Yihan Wang), a kínait 21-9-re és 21-12-re verte. A négy közé a tajvani Taj Cu-jinggel (Tzu Ying Taj) küzdött, két szoros szett – 21-19 ide, 21-19 oda – , után már könnyen, 11-re húzta be a harmadikat. Az elődöntő ehhez képest könnyű volt, két játszmában győzte le az indiai Sindhut.

A döntőben az egyes kiemelttel, london olimpiai bajnokával, Li Hszüozsujjal (Li Xueroi) mérkőzött, aki korábbi három meccsükön mindig legyőzte.

Carolina Marin Tollaslabda világbajnok

A kínai papírformának megfelelően behúzta az első játszmát, de Marín óriásit játszott a másik két szettben. A másodikban 15-12-ről tudott fordítani, a harmadikban 15-13 után került előnybe. (A meccset itt nézheti végig.)

„Nincsenek erre szavak, egyszerűen fantasztikus. Nem izgultam túl, csak szettről szettre harcoltam a végéig. Azt hiszem ő elfáradt, én meg nagyon akartam a végén ezt az aranyat" – nyilatkozta a világbajnok.

Marínnak Rafael Nadal az egyik példaképe, ünneplései az ő gesztusait is idézik, és az is közös bennünk, hogy ahogy a teniszező, ő is balkezes. Nagyon eltökélt, tudatosan próbálja elsajátítani azt, amit az ázsiaiak tudnak. Egy korábbi thai világbajnokkal is együtt edzett, és az indiai bajnokságban is játszott.