Schmitt Pál biztosan nem lesz a TF rektora

2014.09.03. 15:15

Schmitt Pál biztosan nem lesz az önállósult Testnevelési Egyetem rektora, mert életkora miatt nem pályázhat a posztra.

Az egyetem megbízott vezetője, Sterbenz Tamás a Telekom Sporthír Szolgálatának beszélt arról, hogy november végén választhatják meg az új rektort.

„A pályázat napokon belül megjelenik, és attól kezdve hozzávetőlegesen egy hónap áll majd azok rendelkezésére, akik képesnek tartják magukat az egyetem kormányzására. A 21 tagú, oktatókból, kutatókból és más egyetemi alkalmazottakból, valamint a hallgatókból, intézményi vezetőből és valószínűleg már a kinevezett egyetemi kancellárból kialakuló Szenátus várhatóan szeptember végén lesz teljes létszámú.” 

Első feladatuk a rektori pályázatok elbírálása lesz, és azt kiválasztani, akié a legjobb. A Szenátus javaslatát Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma vezetője fogadhatja el. Várhatóan november végén nevezik ki az önálló Testnevelési Egyetem rektorát.

Sterbenz Tamás arról is beszámolt, hogy 62 évnél idősebbek nem pályázhatnak, nyitott viszont az út a férfiak mellett a női pályázók előtt is, feltéve, hogy magyar állampolgárok és legkevesebb egyetemi docensek.

A júniusban átírt oktatási törvényben az egyetemi fokozatok rendszerét megváltoztatták. Eszerint a sporttudományok területén a doktori fokozattal egyenértékűnek fogadják el az olimpián, a siketolimpián vagy a paralimpián elért 1-3. helyezést.

Már a jogszabály megszületésekor többen arról írtak, hogy azt a rehabilitálni kívánt Schmitt Pálra vagy a múlt héten lemondott kézilabda kapitányra, Mocsai Lajosra szabták. Mocsai jelezte is, pályázni fog a TF élére, ahol 1978 óta tanít, de a 62 éves korhatár kizárja azt, hogy Schmitt Pál legyen az egyetem vezetője. A volt köztársasági elnök már 72 éves.