Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Piroska
-3 °C
5 °C

Sidi Péter már jövő héten olimpiai kvótát szerezhet a sportlövő-vb-n

2014.09.05. 15:53

A magyar csapattól két-három érem mellett egy-két olimpiai indulási hely megszerzését várja a szövetségi kapitány a hétfőn rajtoló granadai sportlövő-világbajnokságon, melyen valamennyi sportág közül elsőként lehet riói kvótához jutni, írja az MTI,

A sportág négyévente sorra kerülő vb-jén 19 felnőtt és 11 junior alkotja a magyar válogatottat, melynek szakvezetője, Győrik Csaba elsősorban Sidi Pétertől reméli az érmet és a kvótaszerzést.

A komáromiak világ- és Európa-bajnok puskása az elmúlt időszakban rendre az első magyar sportoló volt, aki biztosította helyét az olimpiákra. Sidi korábban elmondta, hogy érzi a nyomást, ami rá nehezedik, ám ő is jó szereplést vár magától.

A londoni olimpián a kisöbű szabadpuska 3x40 lövéses számában hatodik lövő négy éve megnyerte ezt a számot a vb-n, azaz címvédőnek számít, míg légpuskában ezüstérmet nyert. Az idei világkupaversenyeken elsősorban a 10 méteres számban ért el kimagasló eredményeket, Mariborban második, Pekingben pedig harmadik lett.

A férfi puskások három olimpiai száma közül légben hat, míg a két kisöbű szabadpuska számban, összetettben és fekvőben egyaránt öt-öt riói helyet osztanak ki Spanyolországban, ami azt jelenti, hogy nem kell dobogón végezni az olimpiai helyhez.

Sidi mellett a női pisztolyosok, illetve a csak légpuskában induló, ám ott idén Európa-bajnoki címet nyert Miskolczi Julianna kiemelkedő szereplésében bízik a szakvezetés.

A pisztolyosoknál a 25 méteren (sport) olimpiai hatodik, 10 méteren (lég) egyéniben 2010-ben Európa-bajnoki ezüstérmes Csonka Zsófia a londoni játékok után súlyos sérülést szenvedett, s a teljes tavalyi évet kihagyta, így az új szabályokkal is csak idén kezdett el ismerkedni versenyen. Ennek ellenére nem esélytelen a kvótaszerzésre, mivel mindkét számban egyre jobb eredményeket ért el, és a vb júliusi tesztversenyén mindkét számban döntőzött, sportpisztolyban pedig nyernie is sikerült.

A 2011-ben a légfegyveres Eb-n második pisztolyos csapat másik két tagja, Nemes Adrienn és Tobai-Sike Renáta nem rendelkezik Csonkához hasonló eredménysorral, ennek ellenére egyiküktől sem lenne teljesen váratlan a kiugró, kvótát érő eredmény. A női pisztolyosoknál légben hat, 25 méteren pedig öt riói helyet osztanak ki a vb-n.

Miskolczi Julianna az idei Eb-n meglepetésre lett aranyérmes, méghozzá kiváló eredménnyel, s ugyan a felkészülése nem volt zökkenőmentes, ennek ellenére egyértelműen a számában kiadó hat kvóta egyikének megszerzése céljával utazik majd el Granadába.

A világbajnokságon a puskások és pisztolyokkal ellentétben a koronglövőknek a kvótához mindenképpen érmet kell szerezniük. Dupla trapban mindössze két hely kiadó, a szintén magyar érdekeltségű férfi tarpban és női skeetben viszont Rióhoz "már" a bronzérem is elég.

A legerősebb magyar korongos szám éppen a dupla trap, ahol a londoni hatodik Bognár Richárd, illetve a 2000-es, sydneyi játékokon ötödik Gerebics Roland képviseli a magyar színeket. Noha mindketten évek óta ott vannak a világ élmezőnyében, a granadai kvótaszerzés mindkettejüktől óriási fegyvertény lenne.

A világbajnokság első versenynapján rögtön Sidi Péterre irányul majd a figyelem, akkor a férfiak légpuska számát rendezik meg.

A magyar vb-csapat:    

férfiak:
- puska: Háner Tamás (légpuska), Sidi Péter (légpuska, kisöbű szabadpuska 3x40, fekvő, nagyöbű szabadpuska), Veres Ádám (légpuska), Szabián Norbert (kisöbű szabadpuska fekvő)
- korong: Bognár Richárd (dupla trap), Gerebics Roland (dupla trap), Hegyi Norbert (trap), Szollár András (trap), Románó Imre (trap)
- futócél: Boros László (10 m, 50 m), Sike József (10 m, 50 m), Tasi Tamás (10 m, 50 m)
nők:
- puska: Biatovszki Mira (légpuska), Miskolczi Julianna (légpuska), Veres Kata (légpuska, kisöbű sportpuska 3x20, fekvő)
- pisztoly: Csonka Zsófia (légpisztoly, sportpisztoly), Nemes Adrienn (légpisztoly, sportpisztoly), Tobai-Sike Renáta (légpisztoly, sportpisztoly)
- korong: Pongrátz Bianka (skeet)

Juniorok:
férfiak:
- puska: Boda Bence (légpuska), Pekler Zalán (légpuska), Péni István (légpuska, kisöbű szabadpuska 3x40, fekvő)
- pisztoly: Csuri Tamás (légpisztoly)
- korong: Fülöp Zsolt (trap), Moldován Marcell (trap)
nők:
puska: Hanák Gabriella (légpuska, kisöbű sportpuska 3x20)
- pisztoly: Egri Viktória (légpisztoly, sportpisztoly), Kókai Réka (légpisztoly), Mihalkó Nikoletta (légpisztoly, sportpisztoly)
- futócél: Major Veronika (10 m)

A megszerezhető kvóták száma (a magyar érdekeltségű számokban):

férfiak:
légpuska 6
kisöbű szabadpuska 3x40 5
kisöbű szabadpuska fekvő 5
trap 3
dupla trap 2

nők:
légpuska 6
kisöbű sportpuska 3x20 5
légpisztoly 6
sportpisztoly 5
skeet 3  • Vennék
  • Hírek