Bronzérmes a magyar csapat négyesfogathajtásban

2014.09.07. 13:52

Bronzérmet nyert a Lázár Zoltán, Dobrovitz József, ifj. Dobrovitz József  összeállítású magyar csapat négyesfogathajtásban a franciaországi Caenben zajló Lovas Világjátékokon, amely négyévente mind a hét szakág világbajnokságát magában foglalja, írja az MTI.

A győzelmet nagy fölénnyel a sorozatban negyedszer aranyérmes hollandok szerezték meg a németek előtt. A magyarok legutóbb a 2008-as vb-n szereztek érmet, a csapat akkor is harmadik lett. Világjátékokon pedig csak az 1990-es első, stockholmi eseményen volt korábban magyar dobogós:  a csapat harmadik, Bozsik József pedig egyéniben második lett.

Egyéniben ezúttal Dobrovitz József volt a legjobb magyar a hetedik helyével, Lázár Zoltán 12., ifj. Dobrovitz József pedig 14. lett. Az aranyérmet sorozatban harmadszor az ausztrál Boyd Exell szerezte meg a két éve is ezüstérmes amerikai Chester Weber és a holland Theo Timmerman előtt. Ezzel megszakadt a sportág ikonjának, a szintén holland Ijsbrand Chardonnak  nagy sorozata, aki az elmúlt hét vb-n dobogós volt egyéniben, most viszont "csak" negyedik lett.

A magyarok úgy vágtak neki a vasárnapi zárószámnak, az akadályhajtásnak, hogy ha hibátlanul hajtanak, akkor a németekkel szembeni 6,07 pontos hátrány két verőhibának és minimális időtúllépésnek felel meg. A 22 éves ifj. Dobrovitz megadta ennek esélyét, ugyanis egyetlen labdát sem vert le a bójákról, és szintidőn belül teljesítette a pályát. A hétszeres világbajnok Lázár aztán 3,95 hibaponttal zárt, de nem ez bizonyult döntőnek, hanem az, hogy a hátralévő három németből ketten is egy verőhibával zártak időtúllépés nélkül, így mindössze hat hibapontot szerzett a csapatuk, amely így már biztosan megőrizte második helyét a 2004-ben csapatban világbajnok Dobrovitz József szereplésétől függetlenül. A vecsési hajtó végül 3,66 hibapontot szerzett, de ezzel is megőrizte hetedik helyét egyéniben.

Az élmezőny tagjai közül a számot negyedikként kezdő, egyéniben négyszeres világbajnok Chardon nyomást helyezett riválisaira hibátlan hajtásával, de aztán valamennyi előtte álló makulátlanul teljesítette a pályát, azaz nem változott a sorrend.

    A végeredmény:

    egyéni:

1. Boyd Exell (ausztrál) 125,83 hibapont

2. Chester Weber (amerikai) 128,60

3. Theo Timmerman (holland) 133,88

...7. Dobrovitz József 142,74

...12. Lázár Zoltán 150,39

...14. ifj. Dobrovitz József 153,81

    csapat:

1. Hollandia (Ijsbrand Chardon, Koos de Ronde, Theo Timmerman) 263,19 hibapont

2. Németország (Michael Brauchle, Christoph Sandmann, Georg von Stein) 283,56

3. Magyarország (Dobrovitz József, Lázár Zoltán, ifj. Dobrovitz József) 287,29