A skót olimpikonok lemaradnak Rióról, ha az ország elszakad

2014.09.11. 11:41

Ha a jövő csütörtöki népszavazáson a választók a Nagy-Britanniától való elszakadásra szavaznak, a skótok valószínűleg lemaradnak a 2016-os riói olimpiáról. A gondot az jelentheti, hogy időbe telne, míg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felvenné tagjai közé a skót olimpiai testületet, e nélkül pedig senki nem indulhat skót zászló alatt - olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján.

"Fogalmam sincs, mennyi időt venne igénybe a tagfelvétel, ez rengeteg tényezőtől függ. Attól tartok azonban, hogy addigra a legtöbb sportág kvalifikációja már befejeződne" – fogalmazott Craig Reediet, a NOB skót alelnöke. A brit sportrendszerből nagyon sokat profitálnak a skót sportolók, így etikai kérdéseket is felvetne az esetleges különindulás.

A Brit Olimpiai Bizottságnak egyelőre nincs hivatalos álláspontja az ügyben. "Mihelyt lezajlott a népszavazás, megvizsgáljuk, az milyen hatással van a brit olimpiai csapatra. Azt azonban már most leszögezhetjük: a brit csapatot értelemszerűen csak brit sportolókból válogathatjuk össze" – nyilatkozta az egyik szóvivő.

A sportscotland nevű szervezetnél mindenesetre nem aggódnak amiatt, hogy bármiből is hiányt szenvednének az elszakadás után. "Akárhogy is döntsenek a skót emberek, a skót versenyzőket a legjobb edzéskörülmények között készítik majd fel a legjobb edzők. Minden támogatást meg fognak kapni a sikeres szerepléshez" – hangsúlyozta a sportscotland egyik szóvivője.  • Tippek
  • Bankszámla