Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Skócia elbukhat egy olimpiát, ha elszakad

2014.09.18. 07:29
Szeptember 18-án döntenek Skóciában arról, hogy az ország elszakad-e Nagy-Britanniától. A döntés valószínűleg hosszú időre meghatározza majd a sport helyzetét is: ha megszavazzák a függetlenséget, a skótok az olimpiáról is lemaradhatnak.

Ahogy skót átlagemberek között, úgy a sportolók között is megoszlanak a vélemények, de a skót sportolók többsége kijelentette, kitartanak az országuk mellett akkor is, ha a függetlenségpártiak győznek a szavazáson.

Ha Skócia függetlenné válik, természetesen a skót színeket képviselem majd. De nem sokat gondolok erre mostanában, mert nem látok sok esélyt arra, hogy ez bekövetkezzen. De ha mégis, az nagyjából annyit jelentene, hogy életemben először képviselhetném Skóciát, mert 11 éves korom óta Nagy-Britannia zászlaja alatt versenyzem" – mondta a 2012-ben olimpiai bajnok, 2013-ban Wimbledonban győztes teniszező, Andy Murray.

Jelenleg a függetlenség mellett és ellene szavazók aránya nagyjából megegyezik, ha megszavazzák az elszakadást, legkorábban 2016 márciusára jöhet létre a független állam. Márciustól pedig már nem lenne elég idő a Skót Olimpiai Bizottság megalakítására, a felkészülésre, ráadásul az olimpiai kvalifikációs időszak is lezárul addigra. 

A londoni olimpián két skót sportoló szerzett aranyérmet: Sir Chris Hoy kerékpárban és Andy Murray teniszben. Michael Jamieson úszásban, 200 mellen lett második. Csapatsportokban több mint tíz skót sportoló szerzett érmeket. A brit csapat tíz százaléka volt skót, és a brit érmek közel húsz százalékát nyerte az elszakadni vágyók sportolója. Viszont Nagy-Britannia legsikeresebb sportolója is skót: Sir Chris Hoy pályakerékpáros hat aranyat és egy ezüstöt nyert idáig. A nyári Nemzetközösségi Játékokon az összes kiosztott érem kétharmadát skót kapta.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság azonban kiáll a skót sportolók mellett. „Tiszteletben tartjuk a demokratikus döntéseket, ahogy mindig is tettük. A múltbeli példák is azt bizonyítják, hogy a hasonló esetekben kiálltunk az adott ország versenyzői mellett, ez alól Skócia sem lenne kivétel” – nyilatkozta a NOB elnöke, Thomas Bach a Reuters hírügynökségnek.

Van azonban egy másik lehetőség is. Korábban is volt már példa arra, hogy sportolók olimpiai zászló alatt, független indulóként szerepeljenek a játékokon. Legutóbb a szocsi téli olimpián függetlenként indult három indiai sportoló. Ez a megoldás mégis sokkal bonyolultabb lenne, mint a finanszírozások kérdése. Az Egyesült Királyság sportolói számára 373 millió font áll rendelkezésre a riói felkészülésre, további 31 millió a 2018-as téli játékokra. Ennek az összegnek a 60 százalékát a Nemzeti Lottótársaság állja, amely 1997 óta támogatja központilag a sportot.

A brit klasszisokat nevelő állami programban jelenleg 1272 sportoló kap támogatást, közülük 136 skót, ettől a támogatástól nyilván elesnének. Indentitás ide vagy oda, ez óriási veszteség lenne a profi sportot újraépítő társadalom számára. Erről az aggodalmáról beszélt a középtávfutó Lynsey Sharp és a tollaslabdázó Imogen Bankier is. Előbbi pont azért, mert karrierje legnagyobb részében éppen az egyik brit sporttudományos központ támogatását élvezte.

Vannak olyan sportágak, ahol már évtizedek óta a nemzeti identitás szerint válogatnak, külön válogatott indul a világbajnoki és Európa-bajnoki címért Skóciában és Angliában is. A legismertebb golfsorozatban, a Ryder Kupában is külön csapat van.

Skócia függetlenné válása ellen szólalt fel David Beckham is, aki a skót Sir Alex Ferguson irányítása alatt lett ismert a Manchester Unitednél. „Hasonló  értékeket és érzelmeket láttam a skót szurkolók és a játékosok arcán amikor egymás ellen játszottunk" – utalt  a 2000-es Európa-bajnokság selejtezőjére amikor, Anglia a skót válogatott ellen lépett pályára. „Együtt képviseltük a nemzetet az olimpián, hasonló értékrendek szerint. Együtt dolgoztunk, hogy egy nagyszerű eseményt hozzunk létre, és most rémülten figyelem, ahogy egymás ellen harcolunk."

A népszerű középpályás egy kampányt is elindított, „Maradjunk együtt” elnevezéssel, aminek mára több mint százezres támogatottsága van.

Független ország legyen Skócia?

– igennel vagy nemmel válaszolhatnak erre az egyszerű, mégis összetett kérdésre a skótok csütörtökön, amikor arról szavaznak, hogy kilépjenek-e az Egyesült Királyságból. A népszavazásról szóló törvényt 2013 novemberében fogadta el a skót parlament, minden 16 évnél idősebb skóciai lakos szavazhat, összesen körülbelül 4 millióan. A skót függetlenségi törekvések egészen a két ország 1707-es egyesítéséig nyúlnak vissza, a kérdést most egyszerű többséggel döntik el, a legfőbb kampánytémák az északi-tengeri kőolaj, a közös valuta és a közkiadások. A kampányban híres skótokon kívül megszólalt már a királynő, Harry herceg és David Beckham, a legharcosabb maradáspárti természetesen David Cameron brit miniszterelnök. A küzdelem az utolsó napokban egyre kiélezettebb: Skóciában minden lehet, és az ellenkezője is. Itt írtunk arról, hogy a skótoknál ragadhat a brit atomflotta.