Hedvig
4 °C
15 °C
27 900 szavazat
41 554 szavazat

Szövetségi kapitány fogja irányítani a vívóválogatottat

2014.09.20. 16:13

A Magyar Vívó Szövetség (MVSZ) elnökségének döntése értelmében a jövőben szövetségi kapitány fogja össze a szakmai munkát a válogatott élén. A testület egyhangú szavazással határozott úgy pénteki ülésén, hogy szövetségi kapitányt nevez ki, aki október 1-jétől a sportág első számú szakmai vezetőjeként a riói olimpia végéig kap megbízatást. Az alapszabály értelmében a posztra pályázatot írtak ki, melyre három szakember, Kovács Iván, Mincza-Nébald Ildikó és Udvarhelyi Gábor kapott meghívást. Indoklásként az hangzott el, hogy a legfőbb feladat minél több magyar vívóválogatott kijuttatása a riói olimpiára, és erre egyértelműen a párbajtőr szakágban van a legtöbb esély, ezért kerültek előtérbe e fegyvernem képviselői.     

Udvarhelyi Gábor mesterként, fegyvernemi vezetőedzőként, klubvezetőként a legmagasabb szinten bizonyít évtizedek óta, Kovács Iván jelenleg eredményes fegyvernemi vezetőedző, a londoni paralimpián sikeres szövetségi kapitányként dolgozott a kerekesszékes vívók mellett, míg Mincza-Nébald Ildikó válogatott edzőként, az MTK alelnökeként, korábbi megbízott párbajtőr-kapitányként szintén jelentős gyakorlattal bír - áll a beszámolóban. 

A pályázatot négytagú bizottság bírálja el, melyben Szlovenszky Lajos, Kamuti Jenő és Nagy Tímea alelnökként, valamint Máttyus Ádám a jogi bizottság elnökeként kapott helyet. A leendő kapitányt a szeptember 30-i elnökségi ülésen véglegesítheti az elnökség, és ekkor fogadhatják el a kapitány stábját is. 

Az MVSZ honlapjának információi szerint ugyanakkor Mincza-Nébald Ildikó és Kovács Iván nem adja be pályázatát. Egyfelől azért, mert fegyvernemi vezetőedzőként, illetve válogatott edzőként rendkívül fontos feladatuk van, másfelől pedig, mert mindketten úgy vélik, hogy Udvarhelyi Gábor megfelelő szövetségi kapitány lenne. Udvarhelyi Gábor az elnökségi ülést követően elmondta, hogy pályázatát benyújtja.

A szövetségi kapitány kinevezésével a rendszer alapvetően nem változik majd, maradnak a fegyvernemi vezetőedzők és a korosztályos válogatott edzők, de a szakvezető feladata lesz összefogni a válogatottat, írja az MTI.