Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-3 °C
2 °C

1 év 10 hónap felfüggesztve, ennyit ért a két lábam

2014.09.24. 16:13
Gurisatti Gyula három sportágban is a csúcsra ért: a búvárúszásban mindent elért, amikor egy felrobbanó sűrített levegős palack mindkét lábát térdből leszakította, de már nem foglalkozik vele. Parasportlövő lett, olimpiákra, világbajnokságokra is kijutott, aztán jött a versenyhorgászat, amiben pár hete világbajnokságot nyert.

1999. április 23., dunaújvárosi uszoda: a négyszeres világbajnok, Európa-bajnok, több mint százszoros magyar bajnok búvárúszó, az éppen aznap 33 éves Gurisatti Gyula egy emberi mulasztásból bekövetkezett robbanásban térd alatt elveszítette mindkét lábát.

Nem is én merültem volna, éppen edzést tartottam, csak odamentem beszélgetni a többiekhez, akik Pécsre készültek, hogy a tó közepéről kiszedjenek egy horgászbotot.

gur04

Műszaki búvárok töltöttek egy szakhatósági engedély nélküli, 13 éve nem nyomáspróbáztatott, 28 éves palackot, amit 20 év után egyébként ki kellett volna vonni a forgalomból. A kompresszor sem felelt meg a biztonsági előírásoknak, nem jó nyomáson jelzett. A robbanás a búvárúszó lábait térd alatt apró cafatokra szakította. Hárman sérültek meg, mindhármukat leterítette a detonáció.

Előtte pár másodperccel még a töltés alatt lévő palackok előtt guggoltam, de a zaj miatt nem tudtunk beszélgetni. Elindultunk kifelé, én mentem hátul, az ajtóban voltam, mikor bekövetkezett a robbanás. A testemmel fogtam fel. Egyértelmű volt az emberi mulasztás, de már nem érdekel, túltettem magam rajta.

Bő egy évig tartott a rehabilitáció, a seb vérzett, nedvedzett, két év alatt alatt gyógyult be teljesen. Már felgyógyulás alatt megkeresték a Mozgáskorlátozottak Szövetségétől, hogy ússzon a paralimpikonok között, de Gurisatti úgy érezte, egészségesen született világbajnokként nem lenne sportszerű velük versenyezni, így – hiába ért el mindent ebben a sportban – a versenyszerű úszást elhagyta.

A baleset után 2-3 évig nem tudta, mi legyen. Úszott, súlyzókkal erősített, szobabiciklizett, aztán jött a lövészet.

Édesapám lövészedző, én a lőtéren nőttem fel, 8 és 11 éves korom között versenyeztem is, korosztályos országos bajnok voltam.

2004-ben vette meg az első profi fegyverét, azóta napi több órát tölt a lövészettel. Két világbajnokságra, két Európa-bajnokságra, két olimpiára jutott ki, mindenhol a mezőny első harmadában végzett. Világkupákat nyert, vezette a világranglistát, Eb-ről bronzérme, vb-ről 4. helye, olimpiáról 13. helye van légpisztollyal.

A paralövészetben egy sérültségi kategória van, az ülve és állva lövők együtt versenyeznek.

Én ülve lövök, de állva könnyebb lenne. Az olimpiai kvótám idén nyáron, egy vk-versenyen egy tizeden múlt. Belesütöttem az utolsó lövésbe, nagyon rossz lett, csak 6.9. Rióba ki akarok jutni, van még lehetőség a kvótaszerzésre, aztán meglátjuk.

A lövészettel egyszerre kezdődött a horgászat is, párhuzamosan űzi a két sportot, de a lövészet az első, ez a fontossági sorrend. Elkezdte megszervezni a mozgáskorlátozottak horgászatát, 2004 óta van magyar bajnokságuk. 2012 óta ő is versenyhorgász, a 4 fős válogatott tagja. Idén először a világbajnokságra is kijutottak, ahol 10 ország 40 versenyzője indult és Gurisatti a többszörös világbajnok Tímár Gábor segítségével egyéniben és csapatban is világbajnok lett.

Az első edzésnapon a kapásig sem jutottam el, nem gondoltam volna, hogy világbajnok leszek. Azt mondták, hogy csak őrzöm a vizet, aztán a második napon elneveztek hentes és mészárosnak, annyi halat fogtam. Az első nap után a csapattal a 6. helyen álltunk, a második napon meglett az arany.

A vb-arany estéjén a magyar küldöttség két autóját feltörték, kirabolták. A kár eléri a 2,5 millió forintot, ezt a mozgássérült válogatott tagjainak várhatóan saját zsebből kell kifizetniük, mivel az alacsony összegű utasbiztosítás nem térít az ellopott horgászfelszerelések után, melyek között kölcsönkért botok is voltak.

Egy átlagos napon reggel edzést tart a kölyök búvárúszóknak (Európa-bajnoki érmesei vannak a csoportban), napközben részmunkaidőben adminisztratív munkát végez egy nagy cégnél, aztán jön a saját lövőedzése, amin Karácsony Gyulával, a KSI edzőjével dolgozik együtt.

Késő délután jön az esti búváredzés, aztán este otthon, míg a család tévézik, ő egy órát még súlyzózik, erősít, a célra tartást gyakorolja súlyzókkal a kézben.

Egy évben 2-3 hétvégém szabad, a többin valamilyen verseny van.

Lányai 20 és 18 évesek, az egyik búvárúszó, a másik az U18-as vízilabda-válogatott tagja, pár hete gólkirály lett a vb-bronzérmes válogatottban; a fia 6 éves.

Ha nincs a robbanás, nem családi házban laknánk, de a panelba nehéz lett volna feljutni. Lemértem: 2 perc, 35 másodperc volt először a 3. emelet műlábbal.

A baleset óta értelemszerűen nem focizik, nem kosarazik. A két felelős egyike 1 év 10 hónapot kapott, a másik 1 év 8 hónapot, szintén felfüggesztve.

Ennyit ért a két lábam. Magyarul: semmit.