Ha Kim Dzsongunra gondolok, világcsúcsot emelek

2014.09.24. 13:23

Az észak-koreai súlyemelők már több világcsúcsot is megdöntöttek az Incshonban (Incheon) zajló Ázsia Játékokon. A kiváló eredményeket nem doppingnak, vagy eszméletlen sok munkának köszönhetik, hanem az ország vezetőjének, a távgyógyító Kim Dzsongunnak. Ha bajban vannak, rá gondolnak.

Az észak-koreiak minden eddiginél nagyobb presztízst csinálnak az eredményességből, mert az Ázsia Játékokat idén Dél-Korea rendezi. Egyelőre azonban nagy hátrányban vannak, csak 3 aranyat és 17 érmet szereztek, míg Dél-Korea 14 aranynál és 67 éremnél jár hat nap után.

A 62 kilóban versenyző Kim Unkuk (Kim Un Guk) 12 éves világcsúcsot döntött meg, szakításban 154 kilót ért el. Pedig nem volt túl jó állapotban. „Volt egy kis baj a derekammal, de hála a gondoskodó és tisztelt vezetőnknek, Kim Dzsongunnak, nem éreztem semmit. Tehát a győzelem lehetőségét a gondoskodó és tisztelt vezetőnk, Kim Dzsongun adta meg nekem" – fedte fel a siker titkát a sajtótájékoztatón Unkuk.

A kommunista állam propaganda-nyelvezetét a másik világrekorder és olimpiai bajnok, Om Juncsol (Om Yun-Chol) is tökéletesen elsajátította: „Azzal az erős szellemiséggel és ideológiával, amire Kim Dzsongun tanított minket, még egy tojással is összetörnél egy követ, és állíthatsz fel világrekordot. Ez a titkom."

A súlyemelők az Ázsia Játékok főszponzorától két luxuskarórát is kaptak, de ezután is szerénykedtek, azt mondták, semmi jutalmat nem várnak Phenjantól, csak örömet és boldogságot akarnak szerezni a népüknek. Nagy valószínűség szerint azonban nem maradnak jutalom nélkül, bár végtelenül puritánnak mutatkozik Észak-Korea, a sikeres sportolóinak lakást és autót is szokott ajándékozni.

Észak-Korea mindent megpróbált bevetni a sikeresség érdekében, 350 államilag szervezett szurkolólányt akartak Incshonba küldeni, de összebalhéztak a déliekkel a határátlépésen, így végül nem tudták átjuttatni a szurkolókat. Diplomáciai feszültség is lett ebből, Észak-Korea azzal fenyegetőzött, hogy bojkottálni fogja a játékokat. Végül ettől elálltak.