23 éve együtt játszottak, most szinte egyszerre baleseteztek a két Koreában

2014.10.03. 15:33

Az incshoni Ázsiai Játékokon a dél-koreai rendezőknek számos botránnyal és nehézséggel kell megküzdeniük. Csütörtökön egy nemzeti hősként tisztelt exsportoló hozott szégyent rájuk. Az 1988-as olimpia bajnok Hcsun Cseonghva (Hyun Jeong-hwa) ittasan okozott balesetet. Különös együttállás, hogy észak-koreai párostársa szintén balesetet szenvedett kétszáz kilométerrel odébb.

Hcsun Cseonghva még Szöulban nyert női párosban olimpiai aranyat, de még inkább tisztelik azért, mert 1991-ben az éppen közösen induló észak- és dél-koreai csapat tagjaként lett világbajnok. Koreában legenda lett, a mai napig az egyik legismertebb sportoló, és ennek is köszönhetően tölt be magas tisztségeket a sportszervezetekben.

Úgy volt, hogy a para Ázsiai Játékokon ő lesz az sportolói falu vezetője, de most lemondott erről a posztról. Hcsun a hajnali órákban piros lámpán hajtott át, majd belement kocsijával egy taxiba, amelyben az utas megsérült.

A rendőrök szondáztatása után kiderült, hogy Hcsun ittas volt, de a kérdésekre nem tudta elmondani, hogy kivel és mikor ivott. Később kiderült, hogy az asztalitenisz csapatversenyek döntője után ihatott. Akár hároméves börtönbüntetést is kaphat, de megúszhatja 10 millió wonos (2,3 millió forint) pénzbüntetéssel is.

A sors különös iróniája fordulatot most csak azért sem használjuk, de pár nappal korábban Hcsun egykori párostársa is balesetet szenvedett Észak-Koreában. Li Bunhi az ország paralimpiai bizottságának vezetője, és az incshoni játékokra is ő vezette volna a csapatot. Szeptember végén ütközött egy teherautóval, miközben két mozgáskorlátozott gyereket szállított.

Észak-Korea nem akarta nyilvánosságra hozni a hírt, de kiszivárgott, hogy Li eltörte a nyakát. A játékokon így nem tud majd részt venni, pedig azért is nagyon várta, mert 23 év után újra találkozhatott volna egykori párjával, Hcsunnal.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport