Kiherélt olimpia vagy sikertörténet lesz?

2014.10.06. 16:56
2015. júniusában először rendeznek Európa-játékokat, ami a kontinens miniolimpiája lesz. Egy olyan sportesemény, ahol nem csak olimpiai sportágak lesznek, és a fogyatékkal élőknek is rendeznek versenyszámokat. Sok sportágban a legjobbak nem is vehetnek részt, kérdés, kit érdekelnek majd az ifjúsági vagy harmadvonalas sportolók.

Az újkori olimpiákat Európában találtak fel újra, és az 1896-ban indult történet annyira jól sikerült, hogy ma már szinte minden földrésznek van a mintáját követő multisport eseménye.

Az Ázsiai Játékok éppen a hétvégén fejeződött be a dél-koreai Incshonban. Nagyon nagy presztízse van, közel kétszer annyian indulnak, mint az olimpián, és néhány országban az ott szerzett éremnek is van akkora presztizse, mint egy olimpiainak.

A legnagyobbra talán az Ázsiai Játékok nőtt, de a Pánamerikai Játékok, a Nemzetközösségi Játékok, az Afrika-játékok, a nem olimpiai sportágakat tömörítő világjátékok vagy a Mini Európai Államok Játéka is az olimpiai modellt követve tudott életképes és olykor nagyon is sikeres lenni. Ebből kiindulva inkább az a furcsa, hogy eddig még nem volt európai olimpia.

Az Európai Olimpiai Bizottság (EOC) a pekingi olimpia után vetette fel ismét, hogy legyen egy saját játékuk, amit két dologgal is indokoltak.

Az egyik az volt, hogy 20 év alatt – az 1988-as és a 2008-as olimpiát vették alapul – , Európa visszaesett a megszerzett érmek arányában, és úgy gondolták, a belső versengés fokozásával az olimpiákon újra dominálhatnak.

A másik, ami talán még erősebb indok lehetett, hogy egy Európa-játékok olyan szponzorokat is megjeleníthet, amelyek az olimpián szóba sem jöhetnek.

Az első Ej-t ugyan csak jövőre rendezik, de az EOC nem minden tapasztalat nélkül vág bele. A tavaly illetve az idén először rendezett nyári és téli Európai Ifjúsági Játékokkal már megteremtette saját brandjét. Az EYOF egyértelmű sikertörténet, és az is világos, hogy az utánpótláskorú sportolók felkészítése és olimpiaélménnyel való motiválás a fő célja.

Az Ej azonban már sok sportszakmai kérdést felvet. Ezt a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Szabó Bence sem titkolta hétfői sajtótájékoztatójukon. Az Ej eleve nem követi az olimpia műsorát, ami egyfelől jó, olyan számok is bemutatkozhatnak, amelyekre eddig kevesebb figyelem vetült, és olimpiára pályázva ki is próbálhatják élesben magukat.

Az is jó kezdeményezés, hogy néhány parasportág is a programba került, az azonban már megkérdőjelezi az Ej komolyan vehetőségét, hogy az uszodai sportágakban 17 év a felső korhatár, atlétikában pedig az erős országok egyáltalán nem indulhatnak. A gyengébbek biztos örülnek majd, hogy hasonló képességűekkel versenghetnek, de ezek után, ki büszkélkedne azzal, hogy bizony aranyérmes lett az Európa-játékokon.

Félő, hogy az úszás és az atlétika kényszerű lefokozásával az egész Ej-t kiherélik, míg az olimpiákon ez a két sportág alkotja a vázat, addig itt marginális szerepbe kényszerülhetnek. A program szerint az atlétikaversenyeket két nap alatt lezavarják majd.

Az Európa-játékok sportágai

műugrás, szinkronúszás, úszás, vízilabda, íjászat, atlétika, tollaslabda, 3x3 kosárlabda, strandfutball, strandröplabda, boksz, síkvízi kajak-kenu, kerékpár (BMX, hegyikerékpár, országúti kerékpár), vívás, ritmikus gimnasztika, akrobatika, aerobic, torna, röplabda, dzsúdó, karate, sportlövészet, asztalitenisz, tekvondó, trambulin, triatlon, birkózás

Az Ej nem túl jól időzítve egy évvel a riói olimpiai előtt mutatkozik be. A legtöbb sportágban ez már bőven a kvalifikációs év – hogy csak a két legnagyobbat említsük, atlétikában és úszásban is világbajnokságot rendeznek azon a nyáron – , a kvótáért küzdő versenyzők nehezen tudják, ha egyáltalán akarják beleszorítani a versenynaptárukba az Ej-t.

baku1
Fotó: baku2015.com

Ezzel a hátránnyal úgy próbálnak megküzdeni, hogy három sportágban, sportlövészetben, triatlonban és asztaliteniszben győzelemmel közvetlenül kvóta szerezhető Rióra, míg másik hat sportágban pontokat lehet szerezni, illetve a bokszban a kvalifikációs vb-re való kijutást lehet megszerezni.

150-160 magyar, de jutalmat egyik sem kap

A MOB becslése szerint 150-160 magyar versenyezhet majd Bakuban, de egyelőre a sportági szövetségeknél is sok a bizonytalanság, hogy kiket indítsanak.

A MOB tájékoztatása szerint bokszolók és birkózók nem is biztos, hogy kihasználják a rendelkezésükre álló kvótákat, mert egyszerűen nem tudnak annyi minőségi versenyzőt küldeni. A dzsúdósoknál az okoz gondot, hogy a bakui versenyek előtt pár nappal ér véget az olimpiai kvalifikációba is számító Budapest Grand Prix, így nem biztos, hogy a legjobbjaikat ki tudják küldeni.

Talán kajak-kenuban a legtisztább a helyzet, a legerősebb csapattal akarnak versenyezni, mert Baku fontos felkészülési állomás lehet a milánói kvalifikációs vb-re. Az Ej nevezési határideje május 1-jén jár le, annyit azonban már most lehet tudni, hogy a magyar aerobiccsapat és a strandfutball-válogatott is kijutott.

Hogy mennyire, nem tudják még a MOB-ban sem, milyen értéke lehet, lesz majd az Ej-nek, azt az is jelzi, hogy a jutalmazási rendszerükbe egyelőre nem került bele. Arról a következő játékok előtt dönthetnek majd.

Az olimpia előszobája is lehet

Az Ej-t 2012-ben szavazták meg Bakunak. Azerbajdzsánban is nemzetstratégiai ágazat a sportág, rengeteget fektetnek bele, és amit akarnak, azt előbb-utóbb elérik. Baku az utóbbi években rengeteg világversenyt rendezett, és már egy Forma-1-es futamot is szerzett magának.

Baku már a 2016-os nyári olimpiára is nevezett, és ugyan a hét pályázó közül a leggyengébbnek találták, a munka nem veszett kárba. Az Ej-nek részben azok a létesítmények adnak otthont, amelyeket az olimpia miatt húztak fel. Egyelőre nincs meg, hol rendezik négy év múlva, de az EOC elnöke, Patrick Hickey már felvetette Szabó Bencének, hogy mi lenne, ha Budapest pályázná meg.

Ahogy Nagy Zsigmond, a MOB nemzetközi igazgatója kiemelte, az Ej egyrészt jó lehet egy városnak arra, hogy bizonyítsa, képes lehet egy olimpiát is megrendezni, másrészt éppen olyanok is hozzájuthatnak egy multisport-eseményhez, amelyek méretük vagy lehetőségei miatt esélytelenek az olimpiára.

Bár nem cél, hogy az Ej az olimpiákat másolja, Baku valószínűleg túllő a célon, és egy grandiózus eseményt rendez majd. Ehhez már le is igazolták a legjobb szakembereket, a londoni olimpia szervezőbizottságából többekkel leszerződtek, de egyes sportágakban is külföldiekkel dolgoznak. Például triatlonban, vívásban és súlyemelésben is van magyar sportvezető is náluk.

Az Ej-n az EOC mind a 49 tagszervezete részt vesz, valószínűleg június 12. és 28. közötti időre az azeri–örmény-konfliktus is háttérbe szorul. Az egyeztetések szerint a feszült politikai viszony ellenére Örményország is küld majd sportolókat a játékokra, amelyen 253 aranyérmet osztanak ki, ezekért 6342 sportoló küzd majd.