A női csapat zseniálisat húzott a földkerülő vitorlásversenyen

2014.10.13. 13:12
A Volvo Ocean Race első óceáni szakasza szombaton rajtolt el Alicantéból, két nap vitorlázás után a csak nőkből álló Team SCA vezet, elsőként érte el a Gibraltári-szorost. Fokvárosig azonban még bármi megtörténhet.

A földkerülő Volvo Ocean Race (VOR) október 4-én egy kikötői versennyel kezdődött, de utána még egy hetük volt a csapatoknak, hogy felkészüljenek az első óceáni szakaszra, amely a spanyolországi Alicantétól a dél-afrikai Fokvárosig tart. Az első etap a kiírás szerint 6487 tengeri mérföld (12 014 kilométer).

Nem ritka, hogy ilyen távolság után is csak néhány percnyi a távolság, így egyáltalán nem meglepő, hogy a szakasz elején is szoros verseny alakult ki.

Úgy tűnt, hogy a hét indulóból a Team Vestas Wind vagy a MAPFRE hajója érheti el először Gibraltárt, de az SCA egy merész taktikai húzással mindenkit meglepett, és több mint négymérföldes előnyt szerzett.

Míg a mezőny többi része a Földközi-tengeren dél felé húzodott, addig az SCA úgy döntött, hogy a spanyol partok felől közelíti meg a szorost. Sam Davies kormányos úgy érezte, hogy itt jobb eséllyel kerülik ki azokat a tengeráramlatokat, amelyek hátráltathatják őket. Egy fél órát szélcsendben töltöttek, megállt a hajójuk, és egyre közelebb kerültek hozzájuk a többiek. Ezután azonban ismét jó szelet kaptak, a számítás bejött. Hajnalban ezt jelenthették a hajóról: „Átvitorlázunk a Gibraltári-szoroson, a mezőny többi tagja nincs a látóhatáron. Egy óra múlva kiderül, hogy kifizetődött-e a stratégiánk."

Most az fogják eldönteni, hogy a brazil partoknál fekvő Fernando de Noronha sziget melyik csücskét célozzák meg, és hogy használják ki a passzátszelet. Ha jól döntenek, még nagyobb előnyt szerezhetnek. Egyelőre folytatják a különutas taktikájukat, a szoros után északnyugati irányban haladnak, míg a másik hat hajó, nyugatra, délnyugatra tart. Egyelőre úgy tűnik, az ellenfelek kaptak jobb szelet.

A Volvo Ocean Race fontosabb tudnivalóiról a rajt előtt készült cikkben olvashat!