Pál
-1 °C
5 °C

Párizs megpályázhatja a 2024-es olimpiát

2014.10.14. 19:34

A Francia Olimpiai Bizottság a kormánnyal közösen mérlegeli, hogy Párizs pályázzon-e a 2024-es nyári olimpia rendezési jogára. Egy hónapja a Magyar Olimpiai Bizottság állt ki amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a tíz év múlva sorra kerülő nagyszabású sporteseményre.

Nathalie Iannetta, Francois Hollande köztársasági elnök sportügyekben illetékes tanácsadója kedden elmondta: döntő lesz, hogy milyen eredményt hoz a Francia Olimpia Bizottság megrendelésére jövő év elejére elkészülő megvalósíthatósági tanulmány. Amennyiben ez azt mutatja majd, hogy a francia fővárosnak van esélye elnyerni az ötkarikás játékokat, akkor Párizs a 2025-ös világkiállításra is jelentkezhet.

Amint Bernard Lapasset, az illetékes sportügyi bizottság vezetője kiemelte: az nem lehet elég meggyőző érv az esetleges kandidálásukban, hogy 2024-ben lesz kereken száz éve, hogy Párizs utoljára nyári olimpiának adott otthon.

Mindenesetre Manuel Valls miniszterelnök és Hollande hangsúlyozta: a pályázat mellé állnak, amennyiben a rendezési feltételek teljesíthetőek, és a gazdasági-pénzügyi helyzet ezt megengedi.

Párizst a 2012-es olimpia-rendezés fő esélyesének tartották, ám végül London lett a befutó. A francia főváros a 2008-as játékokért folyó versengésben is alulmaradt, akkor Pekinggel szemben. Párizs a 2020-as olimpiai rendezésért nem indult, ráadásul előtte az ország - Annecyvel - elbukta a 2018-as téli olimpiát is, amelyet végül a dél-koreai Pjongcsangban tartanak.

A 2024-es olimpia iránt érdeklődik Budapest is. Amint Borkai Zsolt MOB-elnök szeptember 11-én bejelentette: a Magyar Olimpiai Bizottság teljes mellszélességgel kiáll amellett, hogy Budapest pályázatot nyújtson be a 2024-es rendezésre.

A helyszínt 2017-ben jelöli ki a Nemzetközi Olimpiai Bizottság. Az Egyesült Államokban négy (Boston, Los Angeles, San Francisco, Washington), Németországban pedig két város (Berlin, Hamburg) vív belharcot a jelöltségért, de Róma és Isztambul, valamint Katar és a Dél-afrikai Köztársaság is érdeklődik Budapest és Párizs mellett.

A 2016-os játékoknak Rio de Janeiro, a 2020-asnak Tokió ad otthont, így 2024-ben jó esély van az európai rendezésre, írja az MTI. 

A japán főváros szívében lesznek a súlyemelőversenyek

A japán főváros központjában, az olimpiai falu tőszomszédságában rendezik meg a 2020-as nyári olimpia súlyemelőversenyeit.

A Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) honlapján olvasható beszámolóban Ádámfi Attila, a MOB nemzetközi kapcsolatok és sportdiplomácia bizottságának tagja elmondta: a Tokyo International Forum ad otthont a sportági viadaloknak. Ez azoknak a tárgyalásoknak az eredménye, amelyeket Ádámfi Aján Tamásnak, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökének társaságában mint az IWF főigazgatója folytatott a hat év múlva esedékes olimpia szervezőbizottságával (TOCOG).

 "A megbeszélések középpontjában a súlyemelés helyszínének kiválasztása és véglegesítése állt. A rendezvényközpont Tokió szívében, az olimpiai falutól mindössze néhány percre található, s nemcsak a versenyeknek lesz méltó helyszíne, de az edzéseknek is otthont ad majd" - nyilatkozta a honlapnak Ádámfi Attila.

 A magyar sportdiplomaták Takeda Cunekazu, a Japán Olimpiai Bizottság elnöke meghívásának eleget téve az IWF képviseletében részt vettek az 1964-es tokiói ötkarikás játékok félévszázados jubileumi ünnepségén is.