A bicepsz fontos, az alkar még fontosabb

2014.10.19. 20:24
Szkanderezni mindenki tud, a magyarok különösen, hiszen csak úgy potyogtak a magyar érmek a szeptemberi világbajnokságon. Persze igazán szkanderezni csak a hivatásosak tudnak, hiszen a kocsmai szabályok mások, mint a versenyszabályok, a speciális edzések mellett nem árt, ha vastag a csukló, vastag a tenyér is. A Hegyvidéki Fitparádén megnéztük, hogy csinálják ezt a profik.

Már a bejáratnál holtbiztos, hogy jó helyen járunk: a büfében csirke, rizs, proteinturmix, párolt és nyers zöldségek vannak az asztalon, a közönség (testépítők, fitneszversenyzők, szkanderesek több százan egy rakáson) sokkal izmosabbak, mint a kigyúrt, kopasz biztonsági őrök.

A XI. Judgement Dayre, a szkander világkupára 15 ország 180 indulója jött el, volt orosz, francia, finn, török, szerb, szlovák, olasz, cseh és persze sok magyar is.

Négy asztalon ment egyszerre a verseny, pofonegyszerű és nagyon hatásos módszerrel: vonalkód volt a versenyzői igazolványon, a győztesét a meccs után azonnal, még a pódiumon leolvasták. Az eredmény rögtön látszott a kijelzőn, ahogy az is, hogy melyik pár jön, kié a következő meccs, ki hogyan áll. Profi.

A szkander fő szabálya egyszerű:

a könyök a párnán mozoghat, de le nem csúszhat, a kéz fel nem emelkedhet,

ez a legfontosabb. Az ellenfél kezének a lenyomásnál a párnához kell érnie, vagy annak a síkjába, a másik akkor nyert. Legalább egy lábnak a földön kell maradnia, a szkanderesek a kapaszkodót sem engedhetik el. Ha valakinek két intése van, kiesik.

Az indítás is egyértelmű: a versenyzők a magnéziás tenyerükkel összefognak úgy, hogy a hüvelykujj bütykének, utolsó percének ki kell látszania a markukból.

A csukló egyenes, kéz az asztal centrumában:

addig el sem indítják a meccset, amíg ez nem így van. Ha a versenyző nagyon kicsi, kaphat egy 10 centis dobogót.

Mint a birkózásban vagy a súlyemelésben, itt is nemek, testsúly, életkor alapján oszlik meg a mezőny. Általánosabb, hogy mindkét kézzel versenyeznek, de van mód az egykezesre, bár az nem feltétlenül jelent előnyt, hiszen bármilyen erős valakinek a jobbik keze, akkor is elfárad pár meccs jután, ami az ellenfélnek segít.

Három alaptechnika van, a külsőzés, a belsőzés és a tricepszes tolás, ami a legritkább, hiszen nem könnyű a vállat szinte az ellenfél mögé vinni, ráadásul a vállból tolás intést jelent.

A bíró vezényszavára indulnak,

a meccs általában gyorsan, másodpercek alatt lemegy, ritka a fél percnél hosszabb.

A profik gyakran szándékosan szétcsúsznak, ilyenkor egy szalaggal összekötik a kezüket, onnantól kezdve kevesebbet lehet trükközni az összemarkolásnál. Ez a hercehurca percekig is eltarthat, ha versenyzők taktikáznak a ráfogással, széthúzzák a kezüket, nem veszik fel a szabályos testtartást. A bírók indítás előtt leginkább a két versenyző vállát és a hüvelykujjukat igazgatták, sok ilyen volt a szombati versenyen is.

Nem egyértelmű, hogy kiből lesz a jó szkanderes, van szálkás, nyúlánk bajnok és van hegyomlásnyi is.

A genetika a legfontosabb: a magasság, a kéz hossza, az ujjak hossza. Vastag csukló, vastag tenyér, őserő kell. A bicepsz fontos, az alkar még fontosabb.

Sérülések előfordulnak, rossz esetben minden törhet, szakadhat, ami a csuklóban, könyökben, vállban van. A világkupán több meccsen is úgy látszott, a vesztésre álló versenyző még bírta volna, de inkább elengedte a meccset, mert kifacsarodott könyöke, csuklója sérüléssel fenyegette.

A legjobb edzés a szkander maga, a versenyszimuláció egy erősebb ellenféllel, ez fejleszti leginkább a gyorsaságot, ami az erő mellett a másik legfontosabb dolog a szkanderban.

Az erő is fejleszthető, súlyzóznak is, gyors kalapácsmozdulatokkal terhelik koncentráltan a bicepszet, csigás gépen speciális markolatokkal edzenek. A szkanderosok sportmúltja elég hasonló, általában a boksz, birkózás, edzőtermi súlyzózás volt az első, de jön az a generáció, akik már eleve szkanderosok, ez az alapsportjuk.

Mennyire komoly sport a szkander?

- a szeptemberi világbajnokságon 46 ország 1500 versenyzője volt jelen
- Magyarországon 500 regisztrált, ezer aktív versenyző van, mert van, aki amatőr, és csak versenyre jár
- a szkandersportot a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Paralimpiai Bizottság is elismeri és anyagilag segíti
- a magyar szövetség elnökét, Csabai Attilát az európai szövetség alelnökévé választották
- 2017-ben Magyarország rendezi a világbajnokságot
-az oroszok, ukránok, grúzok, törökök a legjobbak; a magyarok világviszonylatban az első 10-ben vannak