Fellebbeznének az ügyészek a Pistorius-ítélet ellen

2014.10.27. 14:33

A johannesburgi ügyészség szóvivője hétfőn jelentette be, várhatón fellebezni fognak az öt évre elitélt amputált futó gondatlanságból elkövetett emberölési ügyében. Az AP hírügynökség szerint az ügyészeket leginkább az bosszantja, hogy a korábbi olimpikon akár 10 hónap múlva már házi őrizetben élheti tovább mindennapjait.

Pistorius gondatlanságból elkövetett emberölésért kapott 5 éves börtönbüntetést, mert lakásában lelőtte élettársát, Reevan Steenkampot, akit betörőnek hitt. A gondatlan fegyverhasználatért 3 évet kapott, azt öt évre felfüggesztve.

Az angol The Guardian és The Telegraph szakértői szerint az ötéves büntetés harmadát szinte biztos, hogy elengedik majd, mivel Pistoriust először találták bűnösnek, de jó magaviselete miatt akár már három éven belül is szabadulhat. Emellett a büntetés egyhatoda, vagyis 10 hónap után kérvényezheti, hogy házi őrizetbe kerülhessen. Ebben bíznak Pistorius jogi képviselői, és ez zavarhatja az ügyészeket.

Egyes jogi szakértők szerint a fellebbezésnek van alapja, részben azért, mert szerintük a bírónő tévesen értelmezte az afrikai jogrendben meglévő "eshetőleges szándék" (dolus eventualis) elvét (ami a bűnösség szándékos megnyilvánulási formájának enyhébb formája). E szerint bárki felelősségre vonható, ha előre látja, hogy fennáll az emberölés eshetősége, és mégis elköveti tettét. Egyes szakértők nem értik, miért döntött a bírónő úgy, hogy Pistorius nem látta előre, hogy valaki meghalhat, ha négy lövést is leadott. Más jogászok viszont helytállónak minősítették az ítéletet.