118,8 millárdot ad az állam a sportra

2014.11.06. 13:53

Sportbarátnak nevezte Simicskó István sportért felelős államtitkár a parlamentnek benyújtott jövő évi költségvetés tervezetét, amelyben összesen 118,8 milliárd forint a sporttal kapcsolatos összeg, írja az MTI.

Az idei évhez képest 20,7 százalékos növekedést jelent a mostani javaslat, ami egyértelműen mutatja, hogy a kormány továbbra is stratégiai ágazatként tekint a sportra. A célok között az értékek megőrzését említette Simicskó István. A létesítményfejlesztésnek továbbra is kiemelt figyelmet szentel a kormány, 20,5 milliárddal fordít majd többet az idei évhez képest. A Nemzeti Sportközpontok beruházására jövőre 44,3 milliárd forintot biztosít az állam, de a stadionfejlesztési program is folytatódik, mint ahogy a nagy világversenyek rendezésével kapcsolatos munkálatok is kiemelt összeget kapnak. A 2021-es vizes világbajnoksághoz szükséges építkezésekhez például 6,1 milliárd forint jut majd jövőre, a 2017-es győri EYOF előkészületeihez pedig 1,6 milliárd. Többek között a Tüskecsarnok további munkálataira, vagy a tatabányai multifunkcionális sportcsarnokra és a gödöllői uszoda beruházására is jelentős összegeket fordítanak.

A már megkezdett programok folytatását is biztosítja a tervezet. Így a 16 kiemelt sportágat érintő sportágfejlesztésre jövőre 11 milliárd forintot különítenek el. A hat kiemelt fővárosi egyesület támogatása is folytatódik, a Budapesti Honvéd, a Ferencváros, az Újpest, az MTK, és a Vasas 300-300, míg a BVSC 150 millió forinthoz jut.

A kiemelt sportágakkal kapcsolatban az eredményeket is figyelik. A 2013 júliusát követő egy évben a felnőtt és utánpótlás korosztályokban a különböző versenyeken összesen 508 érmet, köztük 163 aranyat szereztek a magyar sportolók. A jó eredmények megbecsülése és elismerése is fontos, erre a célra 2,65 milliárd forintot tartalmaz a büdzsé 2015-ben.

A jövő év a riói olimpiát megelőző utolsó év, ezt is szem előtt tartották a költségvetés készítésekor. A versenysport és olimpiai felkészülés szakmai támogatására közvetlenül 1,7 milliárd forintot szán a kormány.

A versenysport mellett az utánpótlás is kiemelt figyelmet kap, folytatódnak a tehetséggondozó programok, az utánpótlás szakmai fejlődését elősegítő programok. Az idei évhez képest kisebb összeggel számol a tanuszodai és tornaterem építési programok esetében a költségvetés. Simicskó jelezte, hogy ez fontos ügy a számára, ennél a két programnál egyértelmű cél, hogy a jövőre tervezett 900-900 millió forintos támogatáson felül az Európai Fejlesztési Operatív Programból is bevonjanak forrásokat. A tervezetet az államtitkár reálisnak nevezte, de várhatóak módosító indítványok, és ő ésszerű keretek között hajlandó kompromisszumra.