Miért doppingolna egy 12 éves?

2014.11.06. 19:42
A doppingolás minden sportoló számára veszélyt jelent, de az egészségügyi kockázatok egy fejlődésben lévő szervezetnél még nagyobbak. Ez azonban nem feltétlenül tántorítja el a 18 év alattiakat és edzőiket, hogy tiltott szerekkel fokozzák a teljesítményt.

A Magyar Sportjogász Társaság kiskorú sportolókról szóló konferenciáján a Magyar Antidopping Csoport (MACS) vezetője, Tiszeker Ágnes sokkoló adattal kezdte előadását. Egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés szerint a középiskolás sportolóknál ugrásszerűen megnőtt a hatékonysága és nehezen kimutathatósága miatt népszerű szer, a növekedési hormon használata. A megkérdezettek 11 százaléka mondta azt, már élt vele, míg korábban ez csak öt százalék volt.

Magyarországon ilyen jellegű kutatásokat még nem végeztek, de Tiszeker szerint nálunk is hasonló lehet a tendencia. „Nem állhatunk messze a nemzetközi adatoktól. Elég csak körbenézni a különböző fórumokon, rengeteg bejegyzés van a szlengben csak növinek nevezett szerről is.”

A sportban doppingnak minősülő szerek nagy többségét persze nem olyanok szedik be, akik bármilyen versenyrendszerben részt vennének. Sokkal veszélyezettebb az a kör, amely egyszerűen csak jól akar kinézni, és ezért az edzőteremben kapott információk alapján sok mindent kipróbálnak a nagyobb izomtömegért.

David Howman, a Nemzetközi Doppingellenes Szövetség (WADA) elnökének feltételezése szerint a londoni olimpián a sportolók 30 százaléka doppingolhatott, ennek azonban csak a töredékét tudták bizonyítani. Az ifjúsági olimpiákon talán nem ilyen magas a csalók aránya, de sok 18 év alatti sportoló szedhet valamit. Az adatok azonban inkább a tisztaságról árulkodnak, a két évvel ezelőtti szingapúri ifjúsági olimpián kettő, idén Nankingban csak egy sportoló bukott meg. De vannak riasztóbb adatok, az indiai középiskolák nemzeti bajnokságán 81 mintából 11 lett pozitív. Ezek között kimutattak kemény anabolikus szteroidokat is, amelyek egy fejlődésben lévő szervezetben rengeteg kárt tudnak okozni, és nő a sérülésveszély is.

A fiatalokat nemcsak a korosztályos világversenyeken ellenőrzik, itthon is bármikor megkereshetik az ellenőrök őket. Tiszeker elmondta, hogy akár szúrópróbaszerűen is vehetnek mintát, de elsősorban az eredményesség az, ami alapján valakit tesztre visznek. A magánéletüktől távol tartjuk magunkat, nekik a holléti információs rendszert sem kell tölteniük. A MACS adatai szerint idén a 900 állami mintavétel 15 százaléka kiskorú sportolókat érintett."

Itthon is voltak már fiatalokat érintő doppingügyek, a 2011-es súlyemelő utánpótlás országos bajnokságon ketten is megbuktak, egyiküknél a zsírégetést segítő szibutramint, a másiknál THC-t, a marihuana hatóanyagát találták. Ez utóbbiból is látszik, hogy a kiskorúaknál sem feltétlenül tudatos a doppingolás – a kábítószerek tiltólistások, még akkor is, ha a teljesítményt inkább rombolják, mint növelik , – egy buliban, vagy egy rosszul megválasztott energiaital elfogyasztásával is simán doppingolóvá válhat valaki. Egyre többször vannak olyan esetek is, amikor valaki rosszul megválasztott táplálékkiegészítő miatt ad pozitív mintát.

„A fiatalok legtöbbször a kortársaikra hallgatva próbálják ki a szereket, mert az egyik mondjuk olvasta, hogy az egyik celeb mitől lett olyan izmos. Nem lehet célunk, hogy egy gyerektől elvegyük a sportolás lehetőségét, nem a doppingellenőrzés a lényeg, azt kell elérnünk, hogy a sportolók már fiatalon nagyon tudatosak legyenek és kapjanak elég információt. Jusson eszébe, hogy nem fogadom el a szert, csak azért, mert egy ismerős kínálja” – mondta a MACS vezetője.

A fiatalokra hasonló szankciók várnak, mint a felnőttekre. Ha egy sportoló doppingszer átadásában vagy terjesztésében rész vesz, négyéves, de akár végleges eltiltást is kaphat, és ez vár a fiatalkorúak doppingolásában részt vevő edzőkre is. Tiszekerék találkoztak már olyan fiatallal, aki saját terve alapján szedett be tiltott szereket, de ahogy a felnőtteknél, úgy náluk is ritka a magányos elkövető. Éppen ezért a kiskorúaknál mindig vizsgálják azt is, hogyan jutottak hozzá a doppinghoz. Jellemzően akár már a felnőtt mezőnnyel is versenyezni tudó, 16-17 éves korosztály nyúlhat doppinghoz, de külföldön előfordult már az is, hogy egy 12 éves bukott meg.

Egy tizenévesnek elég rémisztő lehet részt venni egy doppingvizsgálaton, ahol két ellenőr előtt kell mintát adnia. Tiszeker elismeri, ezt lelkiekben nem könnyű feldolgozni, de el kell fogadni, hogy a versenysport ilyen helyzetekkel is jár. Hogy minél simábban menjen egy teszt, a sportolót részletesen tájékoztatják, hogy mi fog vele történni, és végig jelen lehet vele egy kísérő, aki biztonságérzetet adhat.

A magyar doppingellenőrök legjobban azt szeretik, ha ez a kísérő a versenyző egyik szülője.