Vince, Artúr
-7 °C
1 °C

Fa Nándor új-zélandi társsal készül a Barcelona World Race-re

2014.11.24. 14:16

Új társsal, az új-zélandi Conrad Colmannal készül a december 31-én rajtoló Barcelona World Race páros földkerülő vitorlásversenyre Fa Nándor. A Spirit of Hungary várhatóan pénteken hajózik ki Triesztből. A május-júniusi New York-i út után számtalan kisebb javítást kellett elvégezni a 60 lábas vitorláson, amelyet két napja tettek vízre az Adrián.

"Olyan munkákat is meg kellett csinálni, amelyeket nem láttunk előre, másrészt, ha már a műhelyben volt a vitorlás, praktikusnak tűnt néhány dolgon változtatni. Így jobb lett a hajó, könnyebb vele bizonyos műveleteket elvégezni" - nyilatkozott Triesztből Fa Nándor az MTI-nek.

Hozzátette: most már csak rendcsinálás zajlik, s pénteken vagy szombaton elindulhatnak Barcelona felé.

"December 11-ig kell odaérnünk, ez a határidő, utána számos olyan rendezvény lesz a helyszínen, amelyeken tanácsos részt venni" - mondta Fa Nándor, akinek társa az olimpikon Goszleth Marcell helyett Conrad Colman lesz.

"Marcell az idő rövidsége miatt úgy gondolta, hogy átadja a helyét egy tapasztaltabb hajósnak. Ez nagyon nemes gesztus volt tőle, emellett továbbra is segít nekünk, velünk dolgozik. Colman 2012-ben megnyerte a Formula-40-es földkerülő versenyt, azóta 60 lábas hajókkal foglalkozik. Még csak egy hete dolgozunk együtt, de olyan, mintha tíz éve ismernénk egymást" - fogalmazott a magyar vitorlázó.

Fa Nándor - aki már háromszor vitorlázta körül a Földet - március 23-án, Székesfehérváron mutatta be 60 lábas (18 méteres) karbon vitorlását, amellyel a hajóosztály világbajnoki sorozatában indul. Az adriai behajózás után május 16-án vágott neki olimpikon társával Gibraltárból az Atlanti-óceán átszelésének, amely 15 napig tartott, így egy nappal a New York-Barcelona verseny rajtja előtt érkeztek meg az amerikai kikötőbe, s a hajó kisebb sérülései miatt lemondták a részvételt.

Fa Nándor később több, a 60 lábas sorozatba tartozó pontgyűjtő versenyen is szeretne indulni, a végső cél pedig a 2016-17-es Vendée Globe szóló, nonstop Föld-kerülő verseny lesz az új hajóval. A legkeményebb vitorlázóviadal 1992-93-as kiírásában a magyar hajós - legjobb nem franciaként - az ötödik helyen ért célba.

15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft