Farkas Péter: Hogy talpon maradtam, kizárólag a családnak köszönhetem

2014.11.25. 16:21

Megjelent a Magyar Olimpiai Bizottság Sport 2014 című kiadványa, amelyben az évben nagy eredményeket elért sportolók - Hosszú Katinka, Berki Krisztián - mellett megszólal az idén augusztusban hétéves börtönbüntetése után szabadult olimpiai bajnok birkózó, Farkas Péter is.

Farkas 1992-ben nyert a barcelonai olimpián, előtte egy évvel Európa és a világ legjobbja is lett a 82 kilósok között.

„Ott bent csak elvoltam. Olvasgattam, dumáltam, sakkoztam, dolgoztam az asztalosműhelyben, lejártam a konditerembe. Az igazi nagy kérdés, hogy a család hogyan bírta. Időről időre voltam tanúja megrázó családi tragédiáknak bent. Eltökélt, kemény fickók omlottak össze előttem, roskadtak magukba, vagy adták fel lelkileg. Én ehhez képest paradicsomi körülmények között lehettem odabent” - mondta az interjúban.

Hozzátette, óriási segítséget jelentett neki a felesége, Kati, aki összetartotta a családot a munkája mellett, és nem terhelte olyan dolgokkal, amiken úgysem tudott volna segíteni a fogva tartása alatt. Eközben a fia és a lánya is apa nélkül nevelkedett, de felesége a legnehezebb pillanatokban sem mondott nekik rosszat róla.

Mennyit tudtak és mennyit érthettek meg a gyerekek? - tette fel a kérdést Szegő András.

„Nem tudom, de majd egyszer biztosan megbeszéljük. Éreztem a szeretetüket, ragaszkodásukat, hitüket bennem. Túlontúl jók is, rendesek is lettek, érzem, hogy itt az ideje, hogy a magam idiótaságával rontsak rajtuk egy kicsit. (...) Hogy talpon maradtam, viszonylag épen megúsztam ezt az évtizedes meghurcoltatást, azt kizárólag nekik köszönhetem. A családnak, hogy ezt végigcsinálták, hogy volt hitük, szeretetük, erejük hozzá.”

Farkas már nem hiányzó foggal – hoki közben veszítette el elülső fogát, börtönéveit is úgy töltötte - jött el a könyvbemutatóra, barátja, a MOB főtitkára, Szabó Bence fizette a pótlást.

A 46 éves Farkastól megvonták életjáradékát, amire - a törvény úgy határoz - még a büntetés letelte után sem lesz jogosult 15 évig. Marihuánatermesztésért ítélték el, a bíróságról szökött meg, Andorrában fogták el 2009 karácsonyán.