Borkai szerint a NOB-reformok esélyt adhatnak egy budapesti olimpiának

2014.11.30. 13:42

Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke szerint a Nemzetközi Olimpiai Bizottság Agenda 2020 elnevezésű reformprogramja, amely a gazdaságos, megtérülő, olcsóbb és kisebb olimpiákat támogatja, történelmi esélyt jelent a Budapest méretű városoknak.

A sportvezető a Nemzeti Sport vasárnapi számában megjelent interjúban forradalminak nevezte a változást, s kijelentette: ha a NOB december 9-én Monacóban sorra kerülő kongresszusán elfogadják az Agenda 2020 tervezetet, akkor az valós felkérést jelent a két-hárommilliós nagyvárosoknak arra, hogy gondolkodjanak el komolyan az olimpiai pályázatról.

"A változás lényege, hogy az olimpiarendezés ne elitek kiváltsága legyen, ne csupán a leggazdagabb és legnagyobb városok szűk elitklubja, hanem a közepes méretű nagyvárosok is rendezhessenek olimpiát" - mondta Borkai Zsolt, hozzátéve: a tervezet értelmében eljön az emberléptékű, fenntartható, megengedhető olimpiák ideje.

Győr polgármestere kiemelte: a NOB 120 éves történetében három forradalmi változás történt az újkori olimpiai játékok programjában, és mindegyik demokratikusabbá, befogadóbbá tette az olimpiát. Borkai szerint most is ez történik, mert szélesítik, bővítik az olimpiához való hozzáférést. Mint fogalmaz: a női sportolók, a hivatásos sportolók és a fogyatékos sportolók után most az ésszerűbb, kisebb, helyszínek tekintetében szétterítettebb, kisebb terhelést jelentő, fenntartható olimpiák felé nyit a NOB.

Ezzel egyébként a Nemzetközi Olimpiai Bizottság visszatér eredeti szellemiségéhez: valaha Helsinki, Antwerpen és Stockholm is rendezhetett olimpiát, most újra eljön az élhető méretű nagyvárosok esélye" - mondta a MOB elnöke, aki az Agenda 2020-ban foglalt konkrét lépések közül kiemelte azt, hogy a NOB a gazdaságos olimpiát támogatja, mert ösztönzi a meglévő, valamint az ideiglenes és elbontható helyszínek legteljesebb felhasználását. Hangsúlyozta azt is, hogy az elképzelések között szerepel versenyeknek, illetve teljes sportágaknak a házigazda városon, kivételes esetben az adott országon kívüli megrendezése.

"Vagyis, és ez valóban forradalmi változás, áttöri az egy olimpia-egy ország, egy olimpia-egy város elvet" - mondta Borkai Zsolt,é s hozzátette, a NOB a jövőben segítséget akar nyújtani a pályázó városoknak a költségeik csökkentése érdekében, ezzel a cél egyértelmű: csökkenteni az olimpiai és paralimpiai játékok méretét és költségét, lehetővé tenni a helyszínek szétterítését.

Borkai Zsolt azt mondta, a 21. században - a gazdaságos, megtérülő olimpiai események korszakában - biztosan megrendezik az első közép-európai olimpiát, a NOB reformelképzelései történelmi esélyt jelentenek a Budapest méretű városoknak, és a Magyarország méretű országoknak, különös tekintettel arra, hogy az Agenda 2020-ban foglaltak megengedik több ország közös rendezését is.

A MOB elnöke kizártnak tartja, hogy az Agenda 2020 programot ne fogadja el a NOB közgyűlése, és szerinte a döntés után "higgadtan elemezve" kell megtervezni a jövőt.