Világszép helyen feneklett meg a földkerülő verseny egyik vitorlása

2014.11.30. 12:21

Zátonyra futott szombaton este a Volvo Ocean Race második szakaszán a Team Vestas Wind vitorlása Mauritius közelében. Senki nem sérült meg, a csapat minden tagja elhagyta a hajót.

A földkerülő vitorlásverseny második szakasza november 19-én startolt el a dél-afrikai Fokvárosból. A 6125 tengeri mérföld több mint felét tették meg 11 nap alatt, Abu-Dzabi felé hajózva. Az élen szombatig nagyon szoros volt az állás, a MAPFRE és az első szakaszt nyerő Abu Dhabi Racing Team vitorlása ki-ki meccset vív, egymást váltogatták az első helyen, pár mérföld közöttük a különbség. Vasárnap azonban a MAPFRE a negyedik helyre csúszott vissza. Nem lehet leírni azonban a Dongfeng Race Teamet és a Team Brunelt sem, nincsenek nagyon leszakadva, bármikor az élre törhetnek.

A Madagaszkár melletti szigetcsoport zátonyai
A Madagaszkár melletti szigetcsoport zátonyai

A maradék három hajó viszont több mint száz mérfölddel maradt el a vezető vitorlástól, a dobogóért már nincs igazán esélyük harcolni. A Team Vestas Wind pedig komoly bajba került, az India-óceánon hajózva a Mauritushoz tartozó korallzátonyon, a Cargados Carajoson (Saint Brandon) feneklett meg.

A csapat arról informálta a szervezőket, hogy a legénységből senki sem sérült meg, és értesítették a tengeri mentőket is. A megfenekléskor mindkét kormánylapátjuk eltört, és az egyik légrekeszbe is szivárog a víz. A versenytársak közül a Team Alvimedicával is felvették a kapcsolatot, az ellenfél nagyon sportszerűen úgy döntött, hogy a Vestas Wind hajója közelében marad addig, míg biztonságba nem kerül a legénység.

Az éjszakát még a sérült vitorláson töltötte a holland csapat, napfelkelte után azonban a már korábban előkészített mentőcsónakokkal elhagyták a hajót. A sziget Ile du Sud nevű részén szálltak partra. Most azt tervezik, hogyan lehetne megmenteni a vitorlást.